El futur ROM permetrà als santfostencs impulsar consultes i crear la figura d'un síndic

El Reglament Orgànic Municipal regula també, entre altres aspectes, la creació dels consells sectorials i el funcionament del ple

Política

Després d’una llarga gestació, finalment la comissió redactora del Reglament Orgànic Municipal (ROM) té preparat el document perquè sigui aprovat per ple. La normativa sobre el funcionament de l’administració local es podria aprovar en el proper ple de juny si, com està previst, aquesta setmana els grups municipals consensuen el document definitiu, i amb l’atenció posada en allò que aprovi el Govern espanyol en matèria de règim local, com alerta l’alcaldessa, Montserrat Sanmartí.

Entre les novetats que aportarà la nova normativa hi ha la previsió de la creació de la figura de síndic municipal de greuges, una institució que fa uns anys es va crear a Mollet i que intercedeix quan el ciutadà se sent mal atès per l’administració. L’alcaldessa assegura que aquest punt ja estava previst en el primer esborrany del ROM de 2009. De fet, el regidor d’ERC, Xavi Conesa, apuntava que aquesta demanda, juntament amb l’obertura a la participació ciutadana, és fruit del pacte de govern de fa quatre anys en què la seva formació era present.

“Al llarg de tot el ROM es té molt en compte el foment de la participació ciutadana”, assegura Sanmartí. El document recull el procediment  perquè la ciutadania pugui obligar a sotmetre una qüestió a consulta popular (amb un 20% de signatures del cens), la creació de consells sectorials i com les entitats poden intervenir en el ple. “Donar veu als veïns de Sant Fost, implicar-los i apropar-los a la política local és l’objectiu del ROM, i estem satisfets de l’esperit participatiu”, diu Conesa.

A més, a proposta del regidor no adscrit Pere Raspall, s’han inclòs criteris relatius a la transparència, com  la publicitat de la retribucions de tots els càrrecs o la publicació de les declaracions de bens i interessos.

L’alcaldessa assegura que el ROM “ajudarà a funcionar amb més seguretat perquè queden clares les competències i funcions de tots els òrgans i procediments del consistori”.

Edicions locals