“La reforma del govern del PP vol tornar als ajuntaments franquistes”

L’avantprojecte de llei per reformar l'administració local presentat pel govern central rep el rebuig del món municipalista

Política

L’avantprojecte de llei per a la reforma de l’administració local presentat la setmana passada pel Govern de l’Estat ha posat en peu de guerra el món municipalista català que veu en la proposta un intent de buidar de competències els ajuntaments. “La reforma vol tornar als ajuntaments franquistes”, etziba l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, que creu que hi ha un atac a l’autonomia local “sota el titular de l’estalvi econòmic”.

Entre altres, l’avantprojecte de llei preveu traspassar competències municipals a les diputacions provincials en cas que els serveis que donin els ajuntaments de menys de 20.000 habitants (més del 90% del Vallès Oriental) no s’ajustin a uns barems econòmics marcats des de Madrid. “No estem només per gestionar administrativament, sinó per fer política i gestionar els serveis socials, que no tenen rendibilitat econòmica”, apunta Monràs, que creu que en el fons, el projecte pretén una privatització dels serveis públics. “Si la Diputació ha d’assumir els serveis de tants municipis no ho podrà fer amb recursos propis i, per tant, s’hauran d’externalitzar a empreses, que, com a privats, buscaran la rendibilitat econòmica”, indica l’alcalde.
Monràs, a més, ha reclamat al govern de la Generalitat que “es mogui ràpid per blindar les competències dels ajuntaments catalans dins l’Estatut”, diu.

En aquest sentit, el govern català ha defensat les seves competències exclusives en matèria de règim local davant la proposta de reforma de l’Estat espanyol, a través de la la futura llei catalana de governs locals que el govern de la Generalitat ha d’entrar al Parlament abans de l’estiu. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a més, ha recordat que el govern espa-nyol es va comprometre a respectar el model català i no interferir-hi amb la seva reforma.

Així, per mostrar el seu rebuig, l’equip de govern de Mollet presentarà al ple de dilluns una moció contra la proposta del projecte de reforma de les administracions locals. El govern molletà considera que les mesures proposades pel PP “posen en greu perill el paper dels ajuntaments, màxims prestadors dels serveis públics de proximitat, que han ajudat a crear benestar i qualitat de vida en els municipis i enfortit la cohesió social”.

Edicions locals