Mor Jordi Ribas, històric regidor de CiU i alcalde de Sant Fost

Va ser empresari d'un negoci de marcs i alta decoració al municipi

Societat, Política

Mor Jordi Ribas, històric regidor de CiU i alcalde de Sant Fost
Mor Jordi Ribas, històric regidor de CiU i alcalde de Sant Fost

El polític i empresari santfostenc Jordi Ribas ha mort aquest dilluns a 79 anys. Ribas havia regentat el negoci Art Ribas i en l'aspecte polític va ser regidor de CiU i alcalde per Gent d'Unió durant només tres mesos.

Nascut a Puigcerdà el 1943, va arribar de jove a Sant Fost i es va vincular a la vida local amb la seva participació en el grup de teatre Segle XX. Va muntar al municipi l'empresa Art Ribas, un negoci de marcs i alta decoració.

Pel que fa a la política, va començar a participar en la política local figurant com a independent a les llistes de CiU de 1983. Més endavant va inscriure's al partit i va ser militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) fins al 1994 i d'Unió Democràtica de Catalunya des del 1995. Va ser regidor de CiU entre 1983 i 1995. Fou regidor d'Ensenyament entre 1985 i 1987, i de Cultura entre 1987 i 1991, període durant el qual va crear el Consell Cultural, òrgan consultiu de la Regidoria de Cultura que va tenir una notable activitat ludicocultural, amb iniciatives com les Jornades de Cultura Catalana de Sant Jordi.

Durant la legislatura 1991-1995 es va desvincular de l'activitat política per desacord amb els dirigents històrics de CDC a Sant Fost. A partir d'aleshores liderà un corrent crític dins de CiU que culminaria amb l'escissió d'aquesta coalició en les municipals de 1995, quan es va presentar a les eleccions encapçalant la llista d'Unió Democràtica de Catalunya (Gent d'Unió), candidatura que guanyà per dos vots la llista oficial de CiU.

Ribas va viure l'època de major inestabilitat política viscuda a Sant Fost, quan va haver fins a set canvis a l'Alcaldia en només tres anys. En aquest context, va ser alcalde només durant tres mesos, de desembre de 1995 a març de 1996 per Gent d'Unió (UDC). El mes de març de 1996 va dimitir com a alcalde a causa de les dificultats per trobar un equip de govern estable i va renunciar a la seva acta com a regidor.

A les eleccions locals de 1999 va ser cap de llista de CiU, després que CDC i UDC arribessin a un acord: van obtenir dos regidors. El juliol de 2002 CiU va entrar a formar part de l'equip de govern format per Independents Units per Sant Fost i EUiA, tot i que Ribas no va agafar cap cartera. Es va retirar de la política activa el 2003.

Casat amb Rita Roca, van tenir una filla, l'Eva, i tenia tres nets. "Es desvivia per la seva família i pels seus tres nets", explica l'Eva Ribas.

El difunt estarà al tanatori de Mollet de 18.30 a 21 h d'aquest dilluns i demà a partir de les 9 i  fins a les 16 h. A les 17 h es farà el funeral a l'església de Sant Fost.

 

Edicions locals