El Vallès Oriental, líder a Catalunya en el creixement d'ocupació del sector químic en el període 2013-2020

Les dades formen part de l’'Estudi del Sector Químic al Vallès Oriental' que va presentar el Consell Comarcal dijous a Montmeló

Economia

D'esquerra a dreta, Mireia Rossell, tècnica del CCVOR, Pere Rodríguez, alcalde de Montmeló i els tècnics del CCVOR Carme Rodríguez i Eloi Riera
D'esquerra a dreta, Mireia Rossell, tècnica del CCVOR, Pere Rodríguez, alcalde de Montmeló i els tècnics del CCVOR Carme Rodríguez i Eloi Riera

El Vallès Oriental ha estat líder a Catalunya en el creixement d'ocupació i de generació d'excedent empresarial (valor afegit brut) en el període 2013-2020 en el sector de la química. Així es detalla en l’“Estudi del Sector Químic al Vallès Oriental” que el Consell Comarcal va presentar dijous a la Sala Concòrdia de Montmeló.

Segons aquest estudi, les empreses de productes químics, la farmacèutica i les productores de cautxú i plàstic del Vallès Oriental han protagonitzat un creixement continuat en l’última dècada tant de la facturació com de l’ocupació, arribant als 3.500 milions d’euros i als 11.000 llocs de treball el 2020. 

El Vallès Oriental és la comarca amb més pes de contractació sobre el sector químic català (20,41%), i la tercera en major nombre d’afiliacions a la Seguretat Social per aquest sector (13.795) per darrere del Vallès Occidental i el Barcelonès. Dins la comarca, les poblacions amb més ocupació en empreses del sector són Parets del Vallès (2.776) i les Franqueses del Vallès (1.396).

Així mateix, segons exposava Mireia Rossell, tècnica del CCVO, durant la presentació: "El químic ha estat el sector que ha resistit millor les crisis econòmiques dels darrers anys al conjunt de Catalunya gràcies a la farmacèutica, que és la que en el conjunt del sector ajuda que l'evolució sigui positiva", deia Rossell.  

Pel que fa a la facturació, aquesta ha estat del 54,7% durant aquesta dècada i representa el 12% de la facturació del sector a Catalunya. Una facturació que es preveu que continuï creixent en els pròxims anys, de la mateixa manera que l'ocupació. 

En aquest sentit, l'estudi avança que en els pròxims 15 anys, caldrà un reemplaçament d’un 30% del personal de les empreses químiques per envelliment. Per la qual cosa apunten que "cal reforçar la planificació de captació i retenció de talent en el si de les mateixes empreses".

Així mateix, indiquen que les farmacèutiques són les que tenen una plantilla més envellida i més desigual en representació de gènere (57% homes i 43% dones).

Augment de les matriculacions d'FP de química

Per altra banda, l'estudi ha analitzat aspectes com la formació que s'imparteix al territori, relacionada amb el sector químic i destaca que hi ha hagut un augment de les matriculacions en estudis d’FP de química del 64% els últims 7 anys, sent els estudis relacionats amb perfils de laboratori, tant Introducció 10 de tècnic mitjà com superior, els més demandats.

En aquesta línia, s'especifica que l’any 2021 la inserció laboral dels graduats en estudis d’FP de química al Maresme-Vallès Oriental va ser del 61%. Pel que fa als municipis amb més oferta d'FP de química destaca el de Mollet. 

El Centre d'FP de la química de Montmeló, més a prop

Conegudes les dades, l'alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, apuntava que les conclusions d'aquest estudi "refermen clarament" la necessitat de disposar d'un centre de referència comarcal de formació professional en matèria de química a Montmeló. "Aquest estudi ens servirà per poder acreditar amb dades que la necessitat expressada fa 3 o 4 anys de disposar d'un centre professional està basada en fets reals, en dades objectives i analitzades", afegia el batlle.

En aquest sentit, avançava que dilluns el Consistori va tenir una reunió amb la promotora que ha de fer la cessió de l'equipament on s'ha de desenvolupar aquest centre de formació de la química i comunicava que l'Ajuntament preveu signar abans d'acabar el mes de març, la cessió de l'espai on es preveu instal·lar el centre d'FP.  

L'equipament també es preveu que aculli la nova biblioteca de Montmeló i un Centre Cívic que ha de ser "seu de les entitats del municipi i de les activitats culturals i cíviques de Montmeló", concloïa Rodríguez. 

Marca PAEVOR

L'acte de dijous també va servir per presentar la marca dels polígons d’activitat econòmica PAEVOR (Polígons d'Activitat Econòmica del Vallès Oriental). 

La marca parteix com acció prioritària del Pla de màrqueting territorial per a la promoció industrial del Vallès Oriental, publicat el desembre de 2021. Un pla que ha treballat amb l'objectiu d'identificar la identitat dels polígons del territori, amb una mirada actual i futura: "No només el que som, sinó el que volem ser", deia Eloi Riera, tècnic del CCVOR.

També amb la voluntat de cooperació entre el sector públic i privat i amb la finalitat deretenir i captar empreses que aportin valor, talent i competitivitat a la comarca i connectar i involucrar els agents del territori partícips de les dinàmiques del teixit productiu.

La primera acció de la nova marca es preveu que sigui una jornada per empresaris del sector de la química que tindrà lloc, presumiblement, el mes d'abril.

 

Edicions locals