ADYLA i ADA reben 4.000 euros per a la gestió de les colònies de gats
El Consistori ha signat un conveni amb aquestes entitats perquè puguin fer front a les despeses d'alimentació i atenció veterinària dels animals
L’Ajuntament de Sant Fost ha signat un conveni amb les associacions de defensa animal ADA i ADYLA per a la gestió, control i seguiment de les colònies de gats al municipi. Aquest conveni, el primer que signen ambdues parts, esdevé un compromís "ferm" amb el control de les colònies ferals de Sant Fost, segons ha manifestat el Consistori santfostenc, que ha volgut dotar a les associacions de més recursos amb una aportació de 4.000 € anuals (2.000 euros per cada associació) per fer front a les despeses d’alimentació, materials de captura, medicaments, atenció veterinària i materials pels refugis.
Segons l'Ajuntament: "Aquest conveni assenta aquest objectiu comú amb les associacions, les quals centren l’acció en el control de les colònies ferals de Sant Fost per mitjà del mètode CER (captura, esterilització i retorn) i vetllen per la salubritat i el manteniment dels punts d’alimentació, del cens de les colònies i del control de l’estat sanitari dels felins".
Des de l'associació ADA, la seva responsable, la Maika Alvarado, es mostrava contenta amb el conveni: "Amb aquests diners en tindrem per pagar alguna cosa més que fins ara, que tot sortia de la nostra butxaca", afirmava Alvarado.
L'encarregada del control de vuit colònies de felins a Sant Fost (una setantena de gats en total), admetia, però que amb aquests diners no en tindran prou per passar l'any: "Les factures de veterinari ens mengen", indicava.
També des d'ADYLA, es mostren satisfets amb l'acord: "Hem avançat, estem satisfets, però ens falta camí per recórrer", deia la secretària de l'associació animalista, Sònia Ullés.
Per Ullés una de les prioritats de l'entitat és poder comptar amb un conveni amb un veterinari perquè pugui atendre els casos d'urgència amb els felins, un servei que s'ha convertit en una de les grans despeses de l'entitat.
El fet de tindre un espai on poder deixar els gats, mentre se'ls busca una casa d'acollida, també és una de les altres qüestions pendents: "A vegades hem hagut de pagar nits al veterinari perquè no teníem on deixar l'animal", afirma la secretària de l'entitat que gestiona més d'una quinzena de colònies al municipi amb un total de gairebé 300 gats.
El pla d'esterilització dels gats amb col·laboració amb veterinaris locals i les associacions ADA i ADYLA es va iniciar l'any 2016. En els darrers anys el consistori ha treballat amb aquestes entitats que vetllen pels animals per impulsar altres projectes.
Una desena de Cat-Hotels
Una de les darreres accions va tenir lloc el desembre de 2021, quan l'Ajuntament amb la col·laboració del Consorci de Residus del Vallès Oriental i les entitats animalistes del poble van posar en marxa el projecte Cat-Hotel, amb el qual es va donar una segona vida als contenidors de residus en desús, per convertir-los en refugis d'aquests animals.
Actualment, el municipi compta amb una desena de Cat-Hotels instal·lats.