Front comú de Sant Fost i cinc municipis més afectats per l'increment de tarifes que Visoren vol aplicar als habitatges socials
Els ajuntaments han acordat treballar de manera conjunta en una auditoria de gestió de l'empresa per aclarir si la pujada de preus és 'legal'
Sant Fost, juntament amb cinc municipis més de l'entorn metropolità -Esplugues de Llobregat, Bigues i Riells (Vallès Oriental), Calaf (Anoia), Tiana (Maresme) i Canet (Maresme)- han decidit fer front comú per emprendre accions contra l'increment de preus que l'empresa Visoren vol aplicar sobre els llogaters dels habitatges socials que gestiona en aquests municipis i que consideren un "abús".
En aquestes localitats hi hauria unes 250 famílies que haurien patit un augment "encobert" del lloguer del 20% de mitjana a partir d’un increment de les tarifes relatives als consums d’aigua i gas. En el cas de Sant Fost, els afectats són una quarantena de veïns dels pisos joves, situats al carrer Granja de Can Coromines.
Els sis ajuntaments, en una reunió que s'ha celebrat aquest divendres a l'Espai Baronda d'Esplugues de Llobregat i on han assistit els alcaldes i alcaldesses de municipis on l'empresa Visoren gestiona edificis socials, han acordat treballar de manera conjunta en una auditoria de gestió de l'empresa Visoren, comuna i compartida entre tots els Ajuntaments, que es podria vehicular a través de la Diputació de Barcelona.
L’auditoria, segons l’alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, servirà per aclarir si la intenció de l’empresa d’aplicar nous augments de preus per al 2023 és legal. També s’analitzarà si l’augment retroactiu comunicat als veïns, a data 1 de gener de 2022 es pot o no aplicar en els nous rebuts.
Per altra banda, també han pres la decisió de demanar la col·laboració de l'Agència Catalana de Consum i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, a qui sol·licitaran una reunió per abordar aquesta qüestió. Des de Sant Fost, durant la trobada, l’alcaldessa Montserrat Sanmartí ha remarcat que cal involucrar l’Agència Catalana d’Habitatge, ja que és qui té competència en pisos de protecció oficial.
A totes aquestes accions s'hi suma l'acord amb el qual han arribat amb l'empresa per tal de suspendre cautelarment els augments previstos per un període de tres mesos.
Des de fa setmanes els Ajuntaments mantenen una relació constant, que ha desembocat avui en aquesta primera trobada en què els municipis s'han compromès en treballar de manera conjunta davant unes pujades que s'han fet via cobrament de subministrament d'aigua calenta sanitària i calefacció, en la majoria dels casos; en altres, fins i tot justificades per pujades de l'IBI o taxes.
També s'ha constatat que els problemes de manteniment es repeteixen en tots els municipis, tot insistint que només es busca que Visoren compleixi amb les seves obligacions. Des dels ajuntaments també es demana a l'empresa més transparència.