Queixes veïnals dels llogaters dels pisos joves de Sant Fost per l'increment del 277% de la factura del gas

La quarantena de veïns afectats han demanat suport a l'Ajuntament

Societat

Queixes veïnals dels llogaters del pisos joves de Sant Fost per l'increment del 277% de la factura del gas
Queixes veïnals dels llogaters del pisos joves de Sant Fost per l'increment del 277% de la factura del gas

La comunitat de veïns dels pisos joves de Sant Fost s'ha organitzat per denunciar l'increment del 277% del preu de les factures del servei d'aigua calenta i calefacció que la companyia Sermavi SL els hauria comunicat que hauran de fer front pròximament. Un increment de preus "abusiu" i que estaria per sobre de les tarifes del mercat, segons els veïns.

Els fets es remunten al 22 de desembre passat, que és quan els veïns van rebre un correu de la companyia que els subministra el servei de calefacció i aigua calenta, on se'ls comunicava l'increment amb caràcter retroactiu en les factures del 2022 i també se'ls informava que aquesta pujada s'aplicaria en les següents factures de l'any 2023, donant com a explicació de la pujada de les tarifes, "els increments dels preus de l'electricitat i del gas que hi ha hagut en el mercat en els últims temps".  

"La pujada suposa que els veïns hagin de fer front a factures de 1.000 euros per pis de mitjana", explica la Maria Rico, una de la quarantena de veïns afectats de Sant Fost, fent referència al cobrament de les factures de 2022 que els volen cobrar en caràcter retroactiu. A això se li sumaria l'increment a les factures del 2023, la qual els comportarà que el preu es tripliqui i els llogaters d'aquests habitatges passin a pagar uns 180 euros mensuals pel servei, de mitjana.

Donada la situació, els veïns s'han intentat posar en contacte amb la concessionària dels pisos de protecció oficial, Visoren, companyia a la qual pertany Sermavi, i que té la concessió de la gestió d'aquests habitatges situats al carrer Granja de Can Coromines des del 2008 i fins al 2038. La intenció dels veïns era poder arribar a una conciliació, però només n'han obtingut evasives: "No ens contesten. Van allargant la resposta", afirma la veïna.

Per aquest motiu, han decidit fer un pas més i reunir-se amb l'Ajuntament, qui era propietari dels terrenys on es van construir els pisos i serà titular dels habitatges un cop finalitzi la concessió amb Visoren. El consistori ha posat l'assumpte en mans d'un advocat especialista en dret d'habitatge i ha elevat dues consultes, una a la Generalitat i l'altra a l'Agència Catalana de l'Habitatge amb la intenció de trobar una solució a tot plegat.

Afectats arreu de Catalunya 

La comunitat santfostenca no seria l'única afectada per aquest increment. De fet, ja han unit esforços i han format una plataforma amb altres comunitats de veïns de poblacions com Tiana, Canet de Mar, Palafolls o Cunit que viuen en pisos de protecció oficial que gestiona l'empresa Visoren, els quals també estarien afectats per la mateixa situació.

També estan en contacte amb una comunitat asturiana de 500 veïns que es troba en vies judicials contra la companyia per un cas similar.

Edicions locals