​​​​​​​ERC-Junts per Sant Fost acusa el govern de Sanmartí d''ocultar un préstec' d'1,7 milions amb Aqualia

L'alcaldessa va informar que es tractava d'un avançament del cànon de la concessió del servei i el PSC i Podem van demanar una 'investigació' per esclarir els fets

Política

Ple extraordinari a l'Ajuntament de Sant Fost celebrat a petició d'ERC-Junts
Ple extraordinari a l'Ajuntament de Sant Fost celebrat a petició d'ERC-Junts

Sant Fost va celebrar el passat dia 4 de gener un ple extraordinari a petició d'ERC-Junts per Sant Fost. La convocatòria es va demanar amb la intenció de "legalitzar un préstec d'1,7 milions d'euros" que l'alcaldessa, Montserrat Sanmartí, hauria demanat d'"amagat" a la població, fa 12 anys, segons els integrants de la coalició d'ERC-Junts per Sant Fost. Tot i que la proposta no va prosperar en el ple, ERC-Junts es planteja dur-la a instàncies superiors.

Segons el portaveu d'ERC-Junts, Carles Miquel, els fets es remunten a l'any 2002 quan es va signar la concessió amb la companyia Aqualia per la prestació del servei. En aquell moment, el consistori va acordar que la companyia els fes un avançament dels diners del cànon de l'aigua que haurien de pagar els santfostencs els següents 8 anys, el qual, segons ERC, l'any 2010 ja s'hauria gairebé eixugat.

Amb tot, aquell mateix any, va ser quan l'alcaldessa hauria signat un "conveni de manera privada" amb Aqualia pel qual l'Ajuntament hauria ingressat 1,7 milions, suposadament, en concepte d'avançament del cànon de la concessió del servei dels anys restants de la concessió (fins al 2025). Un conveni que l'equip de govern hauria "ocultat" segons Miquel i que hauria sortit a la llum el 14 de desembre passat, sense que ni intervenció ni secretaria de l'Ajuntament en tinguessin constància fins aleshores, segons fan referència uns informes preparats com a documentació del ple celebrat la setmana passada.

En aquests documents, intervenció indica la necessitat d'un "informe exhaustiu" que permeti determinar la naturalesa jurídica i comptable de l'import d'1,7 milions d'euros. Mentre que secretaria suggereix que una persona "especialista en la matèria pugui informar al respecte" del tractament jurídic i comptable de l'operació d'avançament del cànon que s'ha estat donant al llarg de 20 anys.

Per altra banda, Miquel també assegurava que l'existència del document signat entre l'Ajuntament i Aqualia s'hauria conegut amb la resolució de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), en la qual l'organisme demanava que s'incoés un expedient sancionador al Consistori perquè proporcionés al mateix regidor informació sobre la concessió del contracte de l'aigua amb Aqualia, després d'haver-la demanat en reiterades ocasions des del passat setembre de 2021.

"El conveni signat amb Sanmartí, no sabem com ha arribat a l'Ajuntament. No consta al registre d'entrada. Aquest préstec no consta a l'endeutament de l'Ajuntament i hi ha de constar", afegia Miquel al final de la seva intervenció.

La proposta no prospera en el ple

IUSF (al govern) va votar en contra de la proposta d'ERC-Junts. L'alcaldessa, Montserrat Sanmartí, va informar que els diners formaven part d'un avançament del cànon del servei amb la companyia d'aigües Aqualia i etzibava a Miquel de no tenir "ni idea de la diferència entre un préstec i un avançament de cànon", assegurant que per aquest motiu no s'havia comptabilitzat com a deute l'import.

Així mateix, Sanmartí afegia que aquests avançaments de cànon "els pot fer l'Alcaldia per llei" sense que hagin de passar per una sessió plenària. Amb tot, l'alcaldessa deixava sense resposta el fet que els serveis econòmics del consistori no tinguessin constància d'aquest conveni fins al passat 14 de desembre.

Per la seva banda, tant la regidora del PSC, Xènia Guerra, com el regidor de Podem, Alberto Bastida, optaven per abstenir-se en la votació. Ambdós van considerar que la convocatòria del ple proposada per ERC-Junts era per treure "rèdit polític". Tanmateix, van demanar una "investigació" per esclarir els fets denunciats.

"No entenem l'objectiu d'aquest ple. Sembla que està intentant treure rèdit polític d'una informació que va ocultar a l'oposició i al seu soci de govern", subratllava Bastida, qui va governar amb els republicans fins al febrer de 2021.

Mentre, Guerra, qui va considerar el tema com una qüestió d'"interpretació tècnica" dels serveis econòmics, va acusar Miquel de portar a sessió plenària "el que van trobar quan van estar al govern".

Edicions locals