Sant Fost busca mesures per reduir la presència de senglars al nucli urbà

L'Ajuntament treballa amb l'aplicació de diverses accions, com ara la caça, i demana als veïns que no donin menjar als animals

Societat

Les destrosses dels senglars al parc de Can Corominas
Les destrosses dels senglars al parc de Can Corominas

Després del confinament i en especial durant aquest darrer any, Sant Fost, com succeeix en altres municipis pròxims a zones boscoses, ha vist incrementada la presència de porcs senglars al municipi, en especial a les urbanitzacions de Mas Corts, Mas Llombart i la Conreria. Però també en altres punts més cèntrics del poble. 
 

Una de les últimes zones on aquesta presència s'ha convertit en diària és a Can Corominas, on alguns veïns han denunciat les destrosses que aquests animals salvatges han provocat al parc i el perill que comporten pels infants i adults que fan ús de l'espai. "A vegades, la gent no pensa que són animals salvatges i que tenen molta força. Hem de conscienciar-los perquè no s'acostin i no els donin menjar. El que ens preocupa no és que ho destrossin tot, sinó el perill que pot comportar que s'acostin a un nen que juga al parc", alerta la regidora de Medi Ambient, Margarita Santos. 

Per tal de posar fil a l'agulla a aquesta problemàtica, des de l'Ajuntament, ja fa temps que treballen per buscar una solució eficient: "És una plaga complicada de gestionar. Estem en contacte amb diferents administracions per gestionar-ho de la millor manera possible i ens reafirmen que no hi ha una única solució, sinó que és la combinació de diferents mesures el que fa que puguem intentar reduir els impactes i la presència dels porcs senglars a les zones urbanes i periurbanes", explica la Sílvia Castanyer, tècnica de Medi Ambient del Consistori.

En aquest sentit, són diverses les mesures que estan duent a terme i que es volen aplicar. "Des del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ens han recomanat posar-nos en contacte amb empreses especialitzades per capturar els exemplars que venen a Can Corominas, perquè sembla que són femelles amb cries que s’haurien acostumat que els ciutadans els donin menjar", explica la regidora, qui remarca: "La qüestió és que els han de capturar, perquè si no tornaran a venir".

Una de les altres mesures té a veure amb la conscienciació ciutadana. Des de l'Ajuntament col·locaran cartells informatius, com els que es poden trobar a les urbanitzacions, amb recomanacions per a la ciutadania i els perills que comporta entre altres, donar-los menjar o no llençar les escombraries on toca, fent així accessible aquestes deixalles per als porcs senglars.

Accions amb els caçadors

Per altra banda, des del govern local també s'han reunit amb l'associació de caçadors perquè s'encarregui de fer unes guaites nocturnes per tal d'identificar d'on venen aquests animals salvatges -si ho fan pel riu o pel turó de Can Teià- i així poder fer actuacions més focalitzades i reduir l'afectació a Can Corominas. 

La caça és una de les altres accions en marxa. Per aquest motiu des de l'Ajuntament han acordat amb l'associació de caçadors que tancaran i senyalitzaran els camins per indicar les batudes de caça que es fan durant el cap de setmana. També n'informaran la població a través de les xarxes socials. 

A banda de totes aquestes mesures, Sant Fost també participa en una investigació liderada per la Universitat Autònoma de Barcelona. En concret, el centre treballa en una vacuna per esterilitzar els porcs senglars i reduir-ne la reproducció.  Sant Fost serà un dels pobles que participarà en la segona prova pilot on es capturaran exemplars per ser vacunats.  

Edicions locals