Octubre, continua la sequera

El territori fa dos anys consecutius que pateix d'escassetat de pluges

Observant el temps

Octubre, continua la sequera
Octubre, continua la sequera

Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.

La sequera meteorològica es presenta quan es produeix una escassetat continua de les precipitacions durant un període llarg de temps i la durada del qual pot variar depenent de la regió i les condicions atmosfèriques. De fet, s'implanta de manera gradual i pot arribar a durar anys en els casos més extrems. L'escassetat de precipitacions es relaciona amb el comportament del sistema oceà-atmosfera, on influeixen tant factors naturals com a factors antròpics. Espanya es troba en una situació de sequera prolongada. Les altes temperatures i l'absència de pluges han portat al límit les reserves dels nostres embassaments.

La sequera comença a ser preocupant a la nostra comarca. L'estació meteorològica de Sant Fost de Campsentelles ha recollit 355,4 mm, quan la mitjana dels últims deu anys és de 570,4 mm anuals.

Difícilment arribem a la mitjana pluviomètrica en aquests dos últims mesos que queden per acabar l'any. Farà dos anys consecutius que patim sequera. L'any passat es van recollir 346,2 mm. Perquè us feu a la idea de quanta pluja diària equival a dia 31 d'octubre (tres-cents quatre dies), fent una simple divisió tenim la quantitat diària 1,1 l.
Com comprendreu és una quantitat insuficient per garantir l'aigua per tota una població. Aigua de boca, de reg i activitats quotidianes.

Per això és tan important que plogui. La pluja és fonamental per a la vida humana i per a la vida en el nostre planeta.

Per tot això, hem d'emprar el recurs de l'aigua d'una forma sostenible: no es tracta de gastar menys aigua, sinó de gastar la necessària per a cada activitat en concret. És responsabilitat de tots contribuir al respecte pel nostre entorn.

 

Edicions locals