Isaac Peraire (Agència Catalana de Residus): 'L'alta eficiència ara mateix es diu porta a porta'

ERC va organitzar un acte a Sant Fost en el qual va reivindicar la recollida de residus porta a porta com la més eficient per assolir els objectius marcats per la Unió Europea

Política

Carles Miquel, Dolors Castellà i Isaac Peraire, divendres, a Sant Fost
Carles Miquel, Dolors Castellà i Isaac Peraire, divendres, a Sant Fost

La secció local d'Esquerra a Sant Fost va tornar a dur a l'agenda política municipal una de les propostes del seu darrer mandat, la implementació de la recollida de residus porta a porta. L'acte es va fer a la rambla de Can Coromines, divendres al vespre, amb la presència del director de l'Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, de l'alcaldessa de la Garriga, Dolors Castellà i el portaveu i regidor d'ERC a Sant Fost, Carles Miquel.

"A tot el nostre entorn s'està començant a parlar del porta a porta. És un assumpte que tard o d'hora el poble haurà d'afrontar, pels percentatges de recollida selectiva que tenim i per la nova llei de residus que es va aprovar a l'abril al Parlament", deia Carles Miquel. 

Segons exposava Miquel, Sant Fost és juntament amb la Llagosta i Canovelles, un dels municipis amb les pitjors dades de la comarca pel que fa a la recollida selectiva. En aquest sentit, Miquel recordava: "El 2025, s'ha d'arribar a un 50% de recollida selectiva. Nosaltres estem infinitament allunyats, en el 32-33%".

Així mateix, posava sobre la taula que un 15% del pressupost municipal de Sant Fost es destina a la recollida i tractament de residus. Fent referència també que actualment el municipi no compleix la normativa: "La llei de residus aprovada al Parlament diu que el 100% de la despesa que un Ajuntament assumeix per la recollida i el tractament dels residus ha de quedar coberta per la taxa. Nosaltres ingressem 600.000 euros i gastem 1,5 milions". 

L'exalcalde de Sant Fost, també va recordar que quan van entrar a governar van aturar una licitació per implementar la recollida lateral, un sistema el qual apuntava "ens hipotecava els pròxims 10 anys" i van dur a terme dos estudis, els quals recomanaven la implementació del sistema porta a porta.

Un model d'alta eficiència

Una recomanació que també feia aquest divendres, el director de l'Agència Catalana de Residus, Issac Peraire: "L'alta eficiència ara mateix es diu porta a porta. Perquè et fa conscient a tu del residu que generes i té un resultat inigualable, perquè fas la separació per les fraccions que després permeten fer el seu tractament".

Segons Peraire és en aquesta direcció, en la qual han d'anar tant els pobles com les ciutats catalanes: "Tots els ajuntaments han de fer aquest gest valent de posar a disposició de la ciutadania un sistema d'alta eficiència", repetia.

En aquest sentit, l'exemple d'aquesta implementació el va exposar a Sant Fost, divendres passat, l'alcaldessa de la Garriga, municipi que va començar a implementar el porta a porta fa uns 5 mesos: "Des d'un punt de vista objectiu de dades, estem molt satisfets. Durant la primera setmana ja vam passar d'un 43% de triatge a un 79%", deia Dolors Castellà. 

Castellà destacava el fet que el porta a porta sigui un sistema viu, és a dir, el qual s'emmotlli a les necessitats del municipi: "S'ha d'implementar amb el consens màxim de tothom, però és un sistema viu, amb el qual es van trobant maneres més còmodes i més ben acceptades per la població".

Així mateix, va apel·lar al fet de tenir una escolta activa i grups de seguiment per anar introduint millores en el model i va posar com a exemple que en el seu municipi havien ampliat els dies de recollida orgànica durant els mesos d'estiu. Castellà també va reivindicar, que al contrari del que s'acostuma a creure, amb la implementació del porta a porta no s'havia apujat el rebut de les escombraries als ciutadans. 

Edicions locals