Dissabte es projectaran 25 curts al primer CinemaFost

Diumenge tindrà lloc la gala de premis, en sessió privada, en què l'actriu Lone Fleming en rebrà un d'honorífic

Cultura

Dissabte es projectaran 25 curts al primer CinemaFost
Dissabte es projectaran 25 curts al primer CinemaFost

Aquest cap de setmana tindrà lloc a l'Ateneu Jaume Rifà la primera edició del CinemaFost, organitzat per l'Associació Voluntariat Social per Sant Fost. Es tracta d'un festival de curtmetratges en el qual la temàtica de tots els treballs està relacionada amb la gent gran.

L'objectiu és "desmuntar estereotips sobre la gent gran", segons l'entitat organitzadora, que alhora hi afegeix: "Des de fa temps, hem associat la vellesa a un moment de les nostres vides en què sembla que ja no podem oferir res més a la societat, però les persones que es jubilen estan plenes de propòsits i nous reptes per complir".

Dissabte seran les tres sessions de projeccions: a les 11 h els documentals; i a les 16 h i a les 19 h els films de ficció. Les entrades són gratuïtes, però s'han de reservar a través d'Entràpolis o trucant al 688 300 501. Els organitzadors es mostren molt satisfets tant per la gran quantitat de curtmetratges que han rebut –72–, com per la xifra de reserves que ja s'han realitzat.

Precisament, la gran quantitat de curts presentats i, sobretot, la seva "gran qualitat", com destaquen els organitzadors, ha fet que el format del festival s'hagi modificat i, si inicialment estava previst que es projectessin 10 curts, finalment se'n visualitzaran 25, entre els quals n'hi haurà un del molletà Dani Seguí o un altre protagonitzat per José Sacristán i Amaia Salamanca.

El gran èxit de la proposta està estretament lligat al fet d'haver col·laborat amb la plataforma FestHome. És per això que s'hi han presentat tants films i d'arreu de l'estat. De fet, el director del festival, Manolo de la Prada, lamenta que s'hagin hagut de quedar tantes pel·lícules sense seleccionar. "No ha estat per falta de qualitat, sinó per falta de temps. Dels 72 curts, 62 eren bons o molt bons", diu el director.

A banda de les projeccions de dissabte, diumenge a la tarda arribarà la gala, en un acte privat reservat a organitzadors i participants, i dinamitzat per Assaig. En la gala es lliuraran els cinc premis del certamen: premis al millor curt de ficció i al millor curtmetratge documental; premis al millor actor i a la millor actriu majors de 65 anys; i premi honorífic a la directora de major edat d'entre els finalistes. Caldrà esperar fins diumenge per conèixer els quatre primers premis, però el Voluntariat ja n'ha avançat el cinquè, que anirà a parar a l'actriu danesa Lone Fleming, qui ha participat en més d'una quarantena de films, principalment els anys 70 i 80, i en va protagonitzar, entre d'altres, La noche del terror ciego.

Fleming, qui resideix a Madrid, assistirà diumenge a Sant Fost per rebre el guardó a la directora més gran pel seu curtmetratge Paz. El premi serà una Dona d'Aigua, elaborada al Taller Alborada de Mollet. Per a la presidenta del Voluntariat Social per Sant Fost, Dolores Martín, que el premi fos aquest era una altra manera de "col·laborar amb un sector que és també vulnerable".

D'un taller de cine a un festival

El CinemaFest sorgeix del taller de cinema per a la gent gran que ofereix el Voluntariat Social per Sant Fost al programa No t'aturis. El professor, Manolo de la Prada, va proposar un festival de curts i, tenint en compte que un dels públics amb qui principalment actuen els voluntaris de Sant Fost són la gent gran, van acordar que aquests en fossin els protagonistes. El festival també s'adreça principal a la gent gran del poble, tot i que tothom hi pot assistir.

Alhora, cal destacar que, com és habitual als actes de l'entitat, disposaran d'un punt de recollida de llet per al Banc d'aliments de Sant Fost a l'Ateneu Jaume Rifà.

Edicions locals