Tensió entre els socis de govern de Sant Fost per l'acomiadament del coordinador jurídic de l'Ajuntament

El treballador hauria iniciat una col·laboració laboral fora de l'ens amb el regidor Bastida i oferiria assessorament a altres consistoris

Política

L'alcaldessa de Sant Fost, Montserrat Sanmartí, anunciava en iniciar al ple de dimarts que aquell mateix matí havia dictat un decret d'alcaldia per cessar de les seves funcions el coordinador tècnic jurídic de l'Ajuntament. Segons exposava l'alcaldessa: "Ens han arribat informacions externes d'una col·laboració laboral entre un regidor de la casa i un funcionari interí d'aquest ajuntament amb dedicació exclusiva", deia Sanmartí, qui afegia que un cop comprovats els fets, s'havia procedit a decretar el cessament aquell mateix dia.

Segons Sanmartí, el coordinador de l'ens municipal hauria incorporat al primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Socials i Dret Animal, Alberto Bastida, a l'equip del seu despatx professional. També indicava que el treballador interí de l'Ajuntament estaria oferint serveis d'assessorament en el món local a altres ajuntaments i concretament ho faria en les mateixes matèries que desenvolupa en la corporació municipal. 

Per aquest motiu, alcaldia considera que el funcionari "s'està beneficiant o es pot beneficiar indirectament del seu lloc de treball a l'Ajuntament per un interès i benefici particular amb el seu despatx professional".

Així mateix, en el decret s'esmenta que existeixen indicis per acreditar que "la realització de tasques que el funcionari està realitzant en el seu despatx professional estan interferint en el normal desenvolupament de les seves funcions que hauria de portar a terme a l'Ajuntament" i que, per tant, "existeix o pot existir un conflicte d'interès entre les obligacions públiques i l'interès privat". 

En el decret també s'indica que arran dels canvis organitzatius que ha patit la corporació i de les noves incorporacions, en l'actualitat ha desaparegut la urgència inajornable de cobrir aquest lloc de treball i que aquesta plaça podrà ser coberta per mitjans ordinaris. També es justifica que s'ha produït una disminució de feina en relació amb l'assessorament jurídic, i, per tant, de l'excés de tasques que haurien motivat la contractació del treballador.

Desavinences entre els socis de govern

Des de Sant Fost en Comú Podem, el regidor Alberto Bastida expressava durant el ple que el cessament l'havia agafat per "sorpresa". Bastida deia no entendre "gaire" la motivació que havia dut a destituir el treballador i assegurava que la compatibilitat del treballador amb la seva feina fora de l'Ajuntament ja havia estat aprovada pel ple.

Bastida indicava que ambdós socis s'havien emplaçat una reunió: "Som del parer de la política del diàleg i de la mà estesa per trobar una solució al problema", deia.

Des de Sant Fost en Comú Podem també s'hauria fet públic un comunicat en relació amb l'acomiadament en el qual consideren "un error justificar un acomiadament a un treballador pel fet que un regidor col·labori en el disseny d'un lloc web".

Mentre que per la seva part, l'alcaldessa confirmava durant el ple la trobada amb el seu soci, però asseverava que els fets eren "del tot intolerables". Sanmartí afirmava que hi havia "motius evidents" que confirmaven els fets i etzibava al seu soci de govern: "En aquestes històries no volem ser còmplices i donar suport".

De la mateixa manera apuntava que s’ha de tenir "un respecte a la institució, al poble, als alts càrrecs i al seu funcionament. Hi ha limitacions que no es poden traspassar i aquest és el fet d’aprofitar-se de diverses informacions". 

El treballador ja va ser destituït el novembre del 2020

El treballador va ser nomenat coordinador tècnic jurídic d'administració especial com a funcionari interí el 10 de setembre de 2019 per un decret d'alcaldia de l'aleshores batlle, Carles Miquel. El nomenament es va fer per raons d'urgència d'ocupar la plaça vacant i per la necessitat de reforçar l'àrea jurídica directiva de l'Ajuntament. 

Aproximadament un any després, el 4 de novembre del 2020, se'l cessava de les seves funcions per haver transcorregut la temporalitat del nomenament provisional -fet que va comportar crítiques per part de la formació morada sobre la decisió d'aleshores el seu soci de govern, ERC-Junts-. 

Però el funcionari interí hauria interposat un recurs de reposició i se'l va reincorporar a la plaça amb les mateixes condicions anteriors, el 23 d'abril del 2021, ja en el mandat de Sanmartí.

El coordinador jurídic tornava així al consistori després que IUSF hagués pactat la moció de censura contra ERC amb el regidor Alberto Bastida, de Sant Fost en Comú Podem, qui havia dimitit de l'anterior govern feia uns mesos.

 

Edicions locals