Juny, mes de calima i cel groguenc
Les partícules en suspensió provoquen l'aspecte opac i tèrbol del cel
Lina Aguasca, vallesana i gran aficionada a la meteorologia, apropa als lectors dels diaris Som* de forma mensual les imatges relacionades amb els fenòmens meteorològics més rellevants de cada mes. També la podeu seguir a les seves xarxes @meteosantfost.
La calitja o calima és un fenomen meteorològic que es produeix quan hi ha pols en suspensió en l'atmosfera i que provoca que l'aire tingui un aspecte opac i tèrbol i que el cel es vegi de color groguenc o ataronjat. Hi ha diversos tipus de calitja:
· Calitja tipus A - d'origen natural. Les partícules en suspensió són de sorra, pols o d'elements presents naturalment en l'ambient.
· Calitja tipus B - Sol donar-se en episodis molt concrets. Pot succeir quan la contaminació a les ciutats és més alta donada l'estabilitat atmosfèrica i l'absència de vent. En aquest cas, les emissions de gasos dels tubs d'escapament dels vehicles i les indústries queden estancades produint una capa de contaminants. També pot originar-se pel fum i les cendres d'un incendi forestal.
Aquesta pols en suspensió està composta per aluminosilicats (òxid d'alumini i sílice), argila, guix, calcita i altres minerals. També conté partícules microscòpiques d'altres bacteris, fongs, pol·len i contaminants emesos per l'activitat humana en indústries on es crema carbó, o per la mateixa combustió dels motors dels vehicles. Pot contenir traces de brom, crom, níquel, zinc i zirconi.
Encara que no ho sembli, la pols sahariana també té efectes beneficiosos. En contenir altres elements com el fòsfor i el ferro la seva dispersió facilita la fertilització de la terra i de la mar. Aquesta pols ajuda a la creació de plàncton, que enriqueix les aigües. El plàncton incrementa el consum de carboni a l'oceà. Una solució en la lluita contra l'escalfament global.
Aquests esdeveniments de pols en suspensió procedent del nord d'Àfrica són cada vegada més freqüents. Durant aquest any ja se n'han produït deu, quatre dels quals han provocat l'activació d'avisos preventius. Normalment, els episodis de calitja, solen durar uns dies. I finalitzen amb el canvi de masses d'aire que ajuden a dispersar les partícules en suspensió.
La inhalació prolongada d'aquestes substàncies resulta perjudicial per a la salut.
La calitja sol empitjorar els índexs de qualitat de l'aire, especialment l'índex PM10 (partícules disperses en l'atmosfera amb diàmetre inferior a 10 µm). A Espanya, el valor límit diari de PM10 s'estableix en 50 µg/m3.