Un taller a Abacus ensenyarà els infants a crear el seu petit 'fanzine'

L'activitat tindrà lloc aquest dissabte de 12 h a 13 h i està recomanada a majors de 7 anys

Cultura

Abacus
Abacus

La botiga Abacus de Mollet organitza aquest dissabte (de 12 h a 13 h) una nova activitat emmarcada en el mes del còmic. Es tracta del taller Crea el teu petit còmic fanzine!, adreçat a infants a partir de 7 anys, gratuït però amb inscripció prèvia i els infants han d’anar acompanyats d’un adult durant tota l’activitat.

El còmic és la tècnica que consisteix a explicar històries a partir de dibuixos i text escrit, és apte per a totes les edats i inclou una gran varietat de temes: n’hi ha de terror, d’aventures, d'acció, històrics…

Els participants crearan el seu propi còmic de vuit pàgines, dibuixant les seves històries en vinyetes de forma divertida i senzilla.

Què és un 'fanzine'?

Els fanzine (abreviatura fan's magazine, que vol dir revista per a aficionats) consisteixen en una publicació de baix cost realitzada per una o diverses persones sobre un tema. En la majoria dels casos, no té una finalitat econòmica, sinó divulgativa.

El seu origen es remunta al segle XIX i al principi eren textos literaris i polítics amb continguts no publicables per la premsa i mitjans oficials. A partir dels anys 60 del segle XX, es van convertir en un òrgan d'expressió de la contracultura, amb predomini de les idees hippies alternatives al sistema.

Va ser a través d'aquests fanzines com van començar a proliferar els còmics d'estil underground en què predominaven els continguts il·legals, com ara la radicalitat política, el sexe, les drogues, etc. Un exemple d'aquests autors underground van ser Robert Crumb i Gilbert Shelton, tots dos nord-americans i icones del còmic underground.

A Europa els fanzine de còmic van aparèixer poc després que els seus homòlegs nord-americans, coincidint aproximadament amb l'anomenada revolució del 68 i van ser portaveu en alguns casos dels corrents progressistes antisistema de l'època.

En el cas d'Espanya, van sorgir fanzine i les botigues de fotocòpies, que van fer possible l'edició econòmica. A partir de finals dels anys 70, van aparèixer essencialment dos tipus de fanzine: de música rock i punk, i de còmics i relats alternatius. També en van sorgir alguns sobre temes més variats: ecologia, política, poesia, contes, religions esotèriques...

Edicions locals