Sant Fost aprova un pressupost de 10,5 milions d'euros

Els comptes incrementen en un milió d'euros respecte a l'any anterior

Política

Sant Fost aprova un pressupost de 10,5 milions d'euros
Sant Fost aprova un pressupost de 10,5 milions d'euros

L'Ajuntament de Sant Fost va aprovar inicialment dimarts, en una sessió extraordinària del ple, un pressupost de 10.586.924,68 milions d'euros per aquest 2022. La proposta de l'executiu santfostenc incrementa en 1 milió d'euros, respecte a la de l'any passat i en destaca la partida dedicada a les inversions, amb gairebé 1 milió d'euros. El pressupost es va aprovar inicialment amb els vots a favor de l'equip de govern i el PSC, mentre que els regidors d'ERC-Junts van votar en contra.

"El present pressupost recull les necessitats socials dels veïns i veïnes del nostre poble i les propostes realitzades per les entitats del nostre municipi. També tenim el vistiplau dels representants dels treballadors de l’ajuntament", deia a l'inici del seu discurs, el regidor d'Hisenda, Juan Francisco Fernández.

Fernández també destacava l'"esforç" que ha fet l'equip de govern per a rebaixar el tipus impositiu de l'IBI, l'amortització de 800.000 euros amb recursos propis a finals de l'exercici 2021 i anunciava que "no només incorporem millores en el capital humà, sinó que aquest pressupost els dotarà dels materials necessaris per a una millor prestació dels serveis", referint-se a la prevista incorporació d'un nou vehicle de la policia i de protecció civil.

Així mateix, el regidor d'Hisenda indicava com a àmbits cabdals del pressupost, la millora de la via pública, la lluita contra el canvi climàtic, el manteniment de la despesa social i la reforma del pavelló 1.

Des de Sant Fost en Comú Podem, el regidor Alberto Bastida deia "estem molt orgullosos de la proposta de pressupost i plantilla que portem al plenari" i apuntava que a nivell de serveis socials "hem augmentat els ingressos provinents de les subvencions supramunicipals".

Bastida també feia esment a la millora de la partida de medi ambient i destacava l'aposta de l'equip de govern per la difusió i conservació del Patrimoni Municipal i en benestar animal. També anunciava que ja es disposa d'un cens d'habitatges buits i que enguany esperen poder realitzar els serveis d'ajuts per pagar el lloguer.

L'oposició, dividida

Des de l'oposició, el regidor d'ERC-Junts, Carles Miquel, explicava el perquè del vot en contra del seu grup municipal: "Van repetint mandat rere mandat aquesta manera de fer. Anuncien partides i inversions, en els pressupostos que van aprovant al llarg de la legislatura, no les executen i els últims mesos abans de les eleccions corren a fer grans inversions perquè sembli que s’ha fet alguna cosa", denunciava Miquel.

A tall d'exemple, Miquel relatava que l'any anterior es van pressupostar 47.000 euros de plaques solars de les quals se n'han executat 0 i el mateix passaria amb els 42.000 euros pressupostats per l’arxiu municipal. També indicava que dels 30.000 euros d’inversions en edificis d’ensenyament se n'haurien executat només 7.000 euros. Una situació que també es donaria a les partides de despesa, ajut i subvencions.

En l'àmbit de la plantilla municipal, la qual també es va aprovar aquest dimarts en el ple, Miquel transmetia també el seu malestar: "Ens van dir que creaven 12 places, 9 de les 12 segueixen sense ocupar, 1 s’ha cobert internament i les altres dues per decret i urgència sense cap procés selectiu. D’aquestes 12, tres ara les amortitzen", apuntava.

Per la seva banda, la regidora del PSC, Xènia Guerra, tot i donar el seu vot afirmatiu, també transmetia les queixes del seu grup municipal: "El més preocupant és la manca de sensibilitat social vista en la rebaixa de partides com l’assistència domiciliària, la salut pública, els serveis socials, ajudes a l’habitatge... Per això, a parer nostre, s’intenta compensar amb mesures que no som coneixedors del grau d’afectació numèrica com la rebaixa de l’Ibi a famílies nombroses", asseverava Guerra.

La regidora del PSC també es mostrava preocupada en el compliment dels ingressos pressupostats: "Seguim observant cert risc", deia i afegia: "Confiem que la disposició de totes aquestes partides es degui a una profunda anàlisi i no a conflictes interns condicionats per possibles suports dels integrants de l’equip de govern".

Així mateix, ambdós grups municipals es mostraven també crítics amb el retard en l'aprovació dels pressupostos d'enguany.

Pluja de crítiques per la partida de la reforma del pavelló 1

Un dels punts on els grups de l'oposició es van mostrar més crítics va ser en la partida de reforma del pavelló 1, inclosa en el capítol d'inversions. Una partida de 977.896,61 euros que segons Miquel "monopolitza" les inversions del pressupost, d'un projecte que "no coneix ningú". 

El regidor d'ERC-Junts es va mostrar escèptic amb el fet que l'obra pugui estar acabada el 30 de juny del 2023 i recordava a l'executiu municipal "ens preocupa la possibilitat de perdre gairebé 800.000 euros de subvenció per no haver començat les obres quan tocava, l'estiu del 2021" i va demanar vincular la despesa a la garantia de l'ingrés.

Miquel també apuntava: "L’avantprojecte se n’anava als 1,6 milions d’euros amb l’enderroc i el cost del projecte executiu i ara càlculs molt per sota d’aquests imports". Una diferència de cost que deia no entendre.

Per la seva banda, la regidora del PSC, feia aquesta reflexió: "En inversions estem supeditats al projecte del pavelló 1, això fa complicat altres inversions llevat que es facin amb el romanent de tresoreria".

Després d'aquestes crítiques, era l'alcaldessa, Montserrat Sanmartí, qui sortia al pas de les acusacions i afirmava que l'obra s'executarà i que no es perdrà ni un euro de les subvencions. Així mateix, assegurava que hi ha un romanent de tresoreria que els permetrà fer altres inversions.

En aquest sentit, des d'ERC-Junts lamenten "la manca de transparència de l'Ajuntament amb el seu grup municipal" i indiquen que el mateix dia que l'alcaldessa va afirmar al plenari que s'havia demanat un fons Europeu per al pavelló 1, els havien enviat - dues hores abans del ple i signada per l'alcaldessa- una instància comunicant-los que estaven en fase de tramitació i que quan s'efectuessin les corresponents sol·licituds, els informarien al respecte.

Edicions locals