Incrementa el volum de feina a les farmàcies amb la notificació dels tests positius

A aquesta tasca extra s'ha sumat l'allau de tests prescrits per als escolars amb positius a l'aula, després del seu retorn a les classes

Societat

Incrementa el volum de feina a les farmàcies amb la notificació dels testos positius
Incrementa el volum de feina a les farmàcies amb la notificació dels testos positius

Les farmàcies adherides per realitzar Test Antígens Ràpids (TAR) han incrementat, aquesta darrera setmana, el volum de feina habitual. La possibilitat que les persones els puguin notificar el seu test positiu fet a casa ha provocat trucades constants als establiments i en més d'una ocasió, la saturació del sistema amb el qual s'introdueixen les dades. A aquesta tasca extra s'ha sumat l'allau de testos prescrits per als escolars amb positius a l'aula, després del seu retorn a les classes. 

"Hem tingut moltes trucades i a més a més avui introduir les dades ens està costant. El sistema està completament col·lapsat", explicava Salvador Rovirosa, de la farmàcia Rovirosa de Mollet, aquest dimecres.

"Ara mateix és una bogeria contínua. Tot això és un temps que nosaltres hem de dedicar a cada persona. Em sembla que va ser abans-d'ahir que en vam fer més de 30", explicava la Margarita Amadó, titular de la Farmàcia Amadó de Mollet.

Des de les farmàcies recorden que si una persona es fa un test a casa i dona positiu per Covid, pot trucar per notificar el seu resultat a una de les farmàcies adherides per realitzar TAR supervisats i comunicar positius i ha de fer la quarantena reglamentària, però que en cap cas ha d'acudir a la farmàcia per fer aquest tràmit. Així mateix, tampoc ha d'anar a la farmàcia a fer-se la prova si presenta símptomes compatibles amb la Covid-19.

Actualment, a banda de vendre testos i notificar els positius de persones que s'han fet la prova a casa, a les farmàcies es fan testos a persones que de forma particular volen saber si estan infectades. Així mateix, també es fan testos a persones que ho tenen pautat directament a la recepta electrònica o al pla de medicació. Aquesta última, per exemple, és la via que s'utilitza en els centres educatius segons explica Rovirosa: "Els infants han de tenir penjat en el pla de medicació que se'ls ha de fer la prova i si venen els hi fem el test gratuïtament", comenta Rovirosa.

Novetats en la gestió de casos de Covid als centres educatius

De fet, la tornada a les aules després de les vacances de Nadal, ha comportat canvis pel que fa a la gestió de casos de Covid als centres educatius. Segons ha indicat el Ministeri de Sanitat, s'eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària. Així mateix, únicament s’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més o un 20% dels alumnes del grup que hagin donat positiu en un període de 7 dies. En aquest cas, els alumnes immunitzats, és a dir, aquells infants amb pauta completa de vacunació o que hagin estat covid positius en els darrers 3 mesos, n’estaran exempts i només faran quarantena els alumnes no immunitzats.

A l’educació secundària es mantenen els protocols tal com estan establerts. L’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer quarantena durant set dies.

Quan hi hagi un cas positiu al grup de convivència estable (GCE), s'oferirà i es recomanarà la possibilitat de realitzar un test d'antígens gratuït entre els dies 0 i 1 a una de les farmàcies adherides al programa. En el cas d'educació infantil, s'oferirà en un punt centralitzat o un centre d'atenció primària.

 

 

 

 

 

Edicions locals