Sant Fost aprova un pressupost d'11,7 milions amb l'abstenció d'ERC i l'absència de GSF

El document és de contenció, tot i incrementar 3,5 milions respecte 2011 per una partida de contribucions especials

Política

El pressupost consolidat de l'Ajuntament de Sant Fost per a 2012 (que inclou l'empresa municipal Sant Fost Esports i Lleure) és d'11.730.075 euros i, tot i reduir ingressos i no incrementar la pressió fiscal a la ciutadania, el govern assegura que augmenta la despesa social i manté tots els serveis. El document econòmic d'enguany va rebre els vots a favor d'IUSF i CiU (al govern), PSC i PP; l'abstenció d'ERC i l'absència, després d'una discussió en plena sessió, de GSF.

"Amb els recursos disponibles és el millor pressupost des del punt de vista social", assegurava l'alcaldessa, Montserrat Sanmartí, que deia que s'ha estalviat en "les partides que ho permeten" per apostar "pels serveis i les persones".

L'oposició demana més esforç
En general, tot i reconèixer el treball per incrementar la partida de serveis socials i la dificultat d'elaborar un pressupost en l'actual situació de les arques de les administracions locals, l'oposició considera que l'equip de govern havia d'esforçar-se més en "minimitzar les retallades a l'ensenyament", deia el socialista Pere Raspall. El republicà Antoni Pinyero, tot i "agrair la contenció de la despesa" opinava que "calia haver-ho treballat més; és un pressupost per sortir del pas". Montserrat Armengol (GSF) discrepava d'aspectes com "l'increment de taxes, la manca de posada en funcionament del taxi a demanda per a l'alumnat de l'Institut i les tres tardes que no obre l'OAC", entre altres.

Participació
PP i GSF indicaven apreciacions contràries pel que fa al procés de participació dels grups municipals als pressupostos. "Hi ha hagut voluntat de participació i qui l'ha volguda aprofitar, ho ha fet", deia el popular Casiano Sánchez. Mentre que la portaveu de GSF lamentava no haver tingut "sessions de treball real per tal d'arribar a un consens".

Marcat per la sentència sobre els terrenys
Tots els grups a l'oposició sí que coincidien en fer notar la repercussió d'una sentència, interposada pel propietari de la zona verda del polígon industrial contra l'expropiació dels terrenys i que obliga a pagar més de 3,5 milions d'euros als empresaris de la zona i a l'Ajuntament (un 10%) per aquest concepte.
Això explica que, malgrat la retallada, el pressupost de 2012 sigui uns 3,5 milions més alt que el de 2011. Així, aquest increment es deu a una partida d'ingressos de contribucions especials que "no afectaran al pressupost", ja que tan bon punt entri serviran per pagar l'expropiació, que fa anys es va determinar en dos milions menys.

El regidor d'Urbanisme, Juan Francisco Fernández, explicava que per evitar una "càrrega injusta per als industrials", que segons el Pla General han d'assumir el cost gairebé total de l'expropiació, el consistori, en conformitat amb la Comisió d'Urbanisme de Barcelona, ha decidit modificar els usos de zona verda a serveis privats, demanera que pugui "repercutir a favor dels contribuents".

La polèmica del PowerPoint

El debat encès a l'entorn d'aquest punt entre l'alcaldessa Sanmartí i la portaveu independent Armengol va derivar en una discussió sobre l'ús d'una projecció PowerPoint durant el ple per part d'Alcaldia. Quan Sanmartí va donar pas a la projecció casualment preparada a la sala de plens "perquè abans s'havia mostrat als treballadors municipals", Armengol va considerar que "en un ple no es pot fer aquesta actuació" i quan la seva companya de partit, Lucia Arévalo, va voler intervenir, l'alcaldessa li va recriminar que no era la portaveu del grup i que si no li agradava podia marxar. I això és precisament el què va passar: que les regidores de GSF van abandonar el ple a meitat de la sessió i sense votar els pressupostos municipals.

Edicions locals