Un regidor, a cara o creu

L'empat a 224 vots entre ERC i ICV-EUiA farà que dilluns es decideixi a l'atzar si el 13è edil serà Pinyero o Fresquet

Política

Pot semblar broma, però és la normativa vigent. L’atzar decidirà la composició definitiva del consistori santfostenc i, fins i tot, potser la del futur govern local.
L’empat a 224 vots entre les candidatures d’ERC i ICV-EUiA ha comportat una situació gairebé esperpèntica. Dimecres la Junta Electoral del Vallès Oriental revisava les actes del recompte de diumenge a Sant Fost i donava per vàlid aquest empat, ja que cap de les dues formacions va impugnar cap papereta.

Així, dilluns a les 10 del matí la Junta Electoral proposarà quin mètode atzarós es farà servir per decidir qui serà regidor, si Antoni Pinyero o bé Núria Fresquet. Ben bé, pot ser amb una moneda a cara o creu, com ha succeït en altres casos de l’Estat. De fet, a Beuda (la Garrotxa) la Junta va proposar aquest sistema a Unió pel Progrés i Convergència per desempatar un regidor, tot i que van preferir un sorteig informàtic. A Alcúdia de Veo (Castelló) preferien utilitzar dues fitxes de colors. Qualsevol mètode serveix per deixar la decisió a la sort, però altres alternatives són més complicades. De fet, ERC i ICV-EUiA han mantingut converses per negociar el repartiment del càrrec a dos anys per cap, però sembla difícil que la Junta Electoral hi doni el vistiplau, ja que no ho recull la normativa.
Els dos partits ho consideren injust. “És molt fort que hagis de decidir quatre anys de treball amb una moneda”, exclama Pinyero.
Sigui com sigui, no només aquestes dues formacions estan esperant el resultat, sinó que el partit majoritari, IUSF, es manté a l’espectativa per saber amb quin o quins possibles socis de govern pot comptar. ERC ho ha estat fins ara i ICV-EUiA és una opció amb qui IUSF se sentiria còmode. Amb tot, també tenen altres opcions per sumar.

Edicions locals