Josep Lluís Espluga: 'Els productes agraris no només són mercaderies, també són un dret'

ÀmbitB30 va organitzar el brunch d'innovació on es va debatre els models del futur agroalimentari

Economia

"Els productes agraris no només són mercaderies, també són un dret. Existeix el dret a l'alimentació i també hem de tenir en compte el dret a produir aliments, un aspecte que el model agrari hegemònic ens ha arravatat durant unes quantes dècades", així ho expressava Josep Lluís Espluga, codirector del postgrau dinamització local agroecològica i ponent del brunch d'innovació celebrat telemàticament divendres passat, organitzat per l'Associació Àmbit B30, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

La xerrada titulada Smart Rural, un terme que el  2010 la Unió Europea va adoptar en la seva estratègia de creixement com a resposta a la crisi econòmica del 2008, va servir per donar a conèixer com s'està adaptant el món agrari a la innovació. "El sector és permeable a la transformació digital. Tots portem mòbils, però som conscients que la transformació digital és el gran repte", assegurava Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària. Sió també va voler posar en valor el sector assegurant que molts dels serveis no existirien sense aquesta activitat agrària i va assenyalar els espais interurbans, com per exemple Gallecs,  com a llocs ideals per impulsar aquest canvi: "Cal aprofitar aquests espais perquè siguin motor de transformació. És una oportunitat que no podem deixar perdre". Amb tot, Sió va lamentar la pèrdua de sòl agrari que ha patit el país en els darrers anys: "El sòl agrari és un element estratègic i no és renovable. Els últims anys n'hem perdut una tercera part. L'hem de valorar i conservar".

Els experts també van fer esment en els nous projectes agroalimentaris que estan sorgint, iniciatives en la seva majoria de mida reduïda, que opten per la fórmula d'economia social i solidària i que des de fa uns cinc anys estan en efervescència, gràcies apunten, a què els ajuntaments han començat a introduir polítiques alimentàries en l'agenda social.

Circuits comercials curts

Així com la importància de fomentar nous circuits de comercialització més curts com els mercats de pagès. Tot plegat, per garantir la solvència de negocis d'agricultura i ramaderia i reduir el malbaratament, no només alimentari: "L'agricultura industrial està destrossant l'ecosistema que ens dona la vida", assenyalava Xavier Montagut, president de Consum, xarxa solidària.

El model agroecològic de Gallecs va posar l'exemple pràctic a la jornada. La gerent del Consorci de Gallecs, Gemma Safont, explicava la iniciativa creada en aquest espai de 740 hectàrees (500 de les quals, camps de conreus) amb el repte de "construir coneixement i aprenentatge", amb noves tècniques basades en l'agricultura de conservació i projectes com l'escola d'agricultors, posada en marxa aquest juliol, i que s'impulsarà els pròxims 4 anys amb l'objectiu de treballar en el Gallecs del futur.

Edicions locals