La cultura molletana fa un crit de socors a les administracions sumant-se a 'Alerta Vermella'

S'han organitzat diverses actuacions d'artistes i entitats locals al Mercat Vell, totes a porta tancada i sense públic

Cultura

La cultura molletana fa un crit de socors a les administracions sumant-se a 'Alerta Vermella'
La cultura molletana fa un crit de socors a les administracions sumant-se a 'Alerta Vermella' | Víctor León

Aquest dimecres a la tarda, diverses entitats culturals i artistes de la ciutat han organitzat una acció al Mercat Vell per sumar-se al moviment internacional Alerta Vermella, amb el qual es reclama suport per no deixar morir aquest sector.

Ilià Castellarnau, membre de Torrats i de l'Esbart i un dels organitzadors d'aquesta acció a la ciutat, ha explicat que era important sumar-s'hi a la causa per alçar la veu contra "el moment precari que estem vivint al sector cultural i audiovisual. Estem denunciant que ens han deixat abandonats i no tenim ajudes". Castellarnau reclama tant suport de l'administració local com estatal.

En aquest sentit, durant la tarda d'avui han fet breus actuacions al Mercat Vell –a porta tancada i sense públic, però enregistrant-les per difondre-les pròximament– els músics Diego Castro i Marc Alexandri, així com Pele MacLeod; el mag Pau Segalés; la ballarina Esther Freixa; la Banda del Moll, els Diables han fet una tabalada i La Tramolla ha mostrat dos xous de teatre i dansa.

Pele MacLeod a l'escenari del Mercat Vell | Víctor León

A mesura que s'ha anat enfosquint, s'han il·luminat de vermell –color del moviment– les façanes del Mercat Vell i de l'Ajuntament.

Pau Segalés, per la seva banda, qui hi ha participat amb un número curtet de màgia poètica, ha recalcat que "el sector cultural som els que més perjudicats ens hem vist durant la pandèmia, s'ha aturat completament tot. Hi ha gent que ha tingut sort de seguir treballant en condicions inferiors, però hi ha gent que directament ni ha pogut seguir treballant".

Per tirar endavant cal, segons el mag molletà, "polítiques culturals més àmplies que permetin actuar en condicions normals". En tot cas, té clar de la importància que el sector lluiti plegat per revertir la situació actual: "Ens hem d'unir tots amb la mateixa causa".

Segalés també ha reiterat que cal reivindicar "tot el que hi ha darrere d'escena". En aquest sentit, Ferran Jiménez, director de l'escola d'arts escèniques La Tramolla, puntualitza que "la cultura també és un sector econòmic, també dona llocs de treball i també genera moviment econòmic". De fet, va més enllà dels artistes i fins i tot dels tècnics de so i de llums: "Si s'han acabat tots els esdeveniments a Mollet, la gent de l'EMFO que es dedica a muntar les tarimes tampoc ho faran; també hi ha la gent de la neteja. Hi ha moltíssima gent que viu al voltant d'això".

Pau Segalés a l'exterior del Mercat, amb l'equipament il·luminat de vermell | Víctor León

Jiménez recorda que "el sector de la cultura és un dels que ja ha estat hipercastigat des de l'anterior crisi amb totes les retallades" i assegura que "aquesta nova crisi que arriba quan encara no ens hem aixecat de l'anterior ens ha destrossat al món cultural. De nou la cultura està sent la gran oblidada i ens estem arriscant a desaparèixer".

Per tot plegat ha decidit sumar-s'hi a Alerta Vermella: "Tot el que sigui llançar crits de socors perquè algú els escolti... bàsicament per a administracions públiques, que són les que tenen la possibilitat i la responsabilitat de garantir que tot aquest seguit de gent no se'n vagi al pou".

Per últim, centrant-se en la part local, lamenta que l'Ajuntament de Mollet no estigui sent actiu a l'hora de programar cultura des que va esclatar la pandèmia: "Gairebé tots els pobles de Catalunya estan fent programacions i han fet festes majors. A la Mercè han programat un munt d'espectacles de forma segura i han donat feina a molts companys de Barcelona i rodalia. No entenc què passa en aquest poble".

Edicions locals