La Plataforma per la Sanitat Pública reclama més recursos per a l'atenció als CAP

El col·lectiu presentarà una moció als ajuntaments perquè demanin l'enfortiments de la primària

Societat

La plataforma de sanitat pública del Baix Vallès / Marea Blanca promourà mocions als ajuntaments per aconseguir que es doti de més recursos i personal els Centres d'Atenció Primària (CAP) del territori i perquè es facin canvis de funcionament.

El col·lectiu considera que l’atenció primària de salut pateix deficiències agreujades per la pandèmia i que "els i les professionals estan assumint una càrrega insuportable, més quan molts han estat malalts o en situació de quarantena o senzillament enfonsats", apunten.

La plataforma denuncia que la Covid ha provocat "la pràctica desaparició de la visita presencial, escassa atenció a persones amb problemes crònics o aguts no Covid, amb retards d'alt risc", que fa que "quedin moltes necessitats de salut sense resoldre".
 
A més opinen que el Pla d’enfortiment de l’atenció primària presentat per Salut, amb què es dedicaran uns 300 milions d’euros en millores tecnològiques, i en augment de personal d’aquí fins al 2022 "és del tot insuficient".
 
Davant aquesta situació, la moció que presentaran als ajuntaments demanarà entre altres l’obertura dels CAP i consultoris que s’han tancat totalment o parcialment durant la pandèmia; l'habilitació d’espais i circuits segurs per evitar contagis i mesures de protecció per a tot el personal dels CAP i pacients; la recuperació de la visita presencial, deixant la consulta telemàtica o telefònica només per aquelles qüestions que es poden resoldre per aquesta via; la visita per la professional de medicina o infermeria referent; la participació ciutadana activa en el funcionament i la gestió de cada CAP; la recuperació dels metges, infermers i administratius perduts amb les retallades dels anys 2011-2014; la priorització de la despesa sanitària per a l’atenció primària amb una dotació econòmica que arribi al 25% del pressupost de Salut, tal com recomana l'OMS.
 
Aquestes són les principals reclamacions de la Plataforma que, a més, denuncia "la demolició programada i sostinguda de l'atenció primària i les polítiques privatitzadores. Volem una sanitat pública, universal, equitativa i de qualitat amb una atenció primària forta de veritat".

Edicions locals