La CGT denuncia el 'col·lapse' de les oficines de la Seguretat Social del Vallès Oriental

El sindicat alerta de la situació que viuen, en especial, centres petits com el de Mollet

Economia

La CGT denuncia "col·lapse" a les oficines de la Seguretat Social al Vallès Oriental
La CGT denuncia "col·lapse" a les oficines de la Seguretat Social al Vallès Oriental

La Confederació General de Treballadors (CGT) alerta del "col·lapse" que estarien patint les oficines de l'Institut de la Seguretat Social (INSS) al Vallès Oriental i en especial oficines petites i amb molta demanda com la de Mollet. Segons el sindicat "l'INSS està a l'UVI" i li és "impossible" realitzar les tasques que té encomanades amb els actuals mitjans disponibles, tant tècnics com humans. 

"La CGT ja vam dir el passat 10 de juny que si no es prenien mesures urgents d'augment de plantilla i d'organització a la situació que estàvem vivint, es col·lapsaria i així ha sigut", exposen en un comunicat.

Segons la delegada de la CGT de la província de Barcelona, Eva Sánchez, la situació és "generalitzada arreu de l'Estat, però les oficines més petites són les més perjudicades", ja que compten amb menys recursos. A més, no s'estarien donant cites prèvies presencials, només en casos excepcionals, tot i que gairebé el total de la plantilla ja està activa i ha tornat al seu centre de treball.

Segons Sánchez: "El tap que tenim actualment és molt gran i cada vegada ho està sent més. No entenem que l'administració hagin adaptat les oficines amb mesures de seguretat posant mampares i altres elements de protecció, i que per contra hagi reduït l'atenció presencial". 

"Només un 30% de la plantilla ha pogut treballar durant el confinament, ja que no ens han proporcionat els equips tècnics i informàtics per treballar des de casa", assegura i afegeix: "Hem duplicat i triplicat hores i no hem demanat res a canvi, però els treballadors no som els més perjudicats. Estem deixant els ciutadans a l'estacada. L'administració no ho pot fer pitjor", afirma.

La delegada de la CGT acusa el govern d'estar "aprofitant aquest estat de xoc per implantar un nou sistema d'atenció telemàtica".

Retard en les prestacions

El sindicat també alerta que no s'estria pagant l'Ingrés Mínim Vital, el qual només es pot sol·licitar via telemàtica, i assegura que de les més de 500.000 sol·licituds en tot l'estat, només s'hauria reconegut un centenar.

Per altra banda, la CGT també assegura que "s'estan endarrerint el reconeixement de jubilacions, maternitats i baixes, és a dir, totes les prestacions que gestiona l'INSS, donada la quasi inexistent assistència presencial a la ciutadania" i que aquesta situació estaria perjudicant gent vulnerable, de major edat i amb pocs coneixements tecnològics. "La bretxa digital és molt greu i més pel tipus de prestacions que estem donant", alerta la delegada de la CGT.

Per tot plegat, consideren que "no es pot trigar ni un dia més a augmentar la plantilla". Asseguren que falten més de 2.000 places de jubilacions que no s'han cobert, a banda de les que vindran (la mitjana d'edat dels treballadors està vora els 56 anys) i  a més de les que s'haurien de crear per donar servei a la nova prestació de l'Ingrés Mínim Vital. Si tot continua igual, no descarten celebrar mobilitzacions de cara al setembre-octubre.

Edicions locals