No cal dur mascareta a la taula d'un bar o restaurant, però si a la barra i per anar al lavabo

Salut publica un document amb les preguntes freqüents sobre l'ús de la mascareta

Societat

El Departament de Salut ha informat d'algunes qüestions referents a l'obligatorietat d'ús de la mascareta per intentar respondre les preguntes més freqüents després de l'entrada en vigor ahir, dijous, de l'ús obligatori per a persones a partir dels 6 anys d'aquest element de protecció.

–En quines situacions haig de portar mascareta? En general, cal fer ús de mascareta sempre que se surt de casa.

–En quines situacions no cal fer ús de mascareta? Les situacions en les quals no cal fer ús de mascareta són durant la pràctica esportiva, mentre s’està menjant o bevent, durant les activitats restringides als grups estables de convivència, en el marc de les escoles i les activitats de lleure infantil i juvenil.

–A casa, he de dur mascareta? No és necessari si s’està amb les persones amb qui es conviu habitualment.

–Al carrer, haig de dur mascareta? Sí, excepte si s’està fent esport.

–A la feina, he de dur mascareta? Sí, excepte si s’està a l’interior d’un despatx propi d’ús individual, amb la porta tancada.

–Si treballo a l’exterior, haig de fer ús de mascareta? Sí, cal fer ús de mascareta excepte si la feina implica pràctica esportiva o un gran esforç físic (per exemple, alguns treballs relacionats amb la construcció).

–A la platja, cal dur mascareta? Mentre s’és a la platja es pot prescindir de la mascareta però cal utilitzar-la durant el trajecte o quan s’està en instal·lacions d’ús públic, als lavabos (incloent-hi les cues, si n’hi ha), dutxes o guinguetes (xiringuitos).

–A la piscina o en altres instal·lacions aquàtiques (també tipus spa), cal dur mascareta? Cal fer ús de la mascareta als vestuaris i a les instal·lacions interiors (vestíbul, passadissos, etc.) i exteriors però es pot prescindir de la mascareta a les zones de bany.

–En un vehicle particular, cal dur mascareta? No, si totes les persones ocupants del vehicle són convivents.

–Si em desplaço en bicicleta, haig de portar mascareta? Sí, si es fa ús de la bicicleta per a desplaçaments o per a passejar.

–I si és per fer esport? En el cas que sigui en el context d’una pràctica esportiva, com el ciclisme de carretera o de muntanya, no és necessari portar mascareta.

–Si em desplaço en patinet elèctric, haig de portar mascareta? Sí, és necessari.

–Al teatre o al cinema, cal dur mascareta? Sí, també quan es realitzin en espais exteriors.

–Al gimnàs, cal dur mascareta? Cal fer ús de la mascareta als vestuaris i a les instal·lacions interiors (vestíbul, passadissos, etc.) i exteriors. No és necessària durant la pràctica esportiva.

–A la terrassa o a l’interior d’un bar o restaurant, cal dur mascareta? Un cop s’estigui assegut/da a taula, es pot prescindir de la mascareta. Caldrà que utilitzar-la per anar al lavabo o per anar a pagar o a demanar al taulell.

–A la biblioteca, cal dur mascareta? Sí, en tot moment.

–En activitats educatives i/o lúdiques, cal dur mascareta? Sí, excepte en aquelles activitats en les quals estan definits grups estables de convivència –en el marc d’aquests grups–i aquelles en les quals es realitzi activitat esportiva o activitats que no puguin ser dutes a terme amb mascareta (per exemple, tocar instruments de vent o cantar, en les quals caldrà extremar mesures com la ventilació i la distància de seguretat). En aquests casos, la mascareta s’haurà de dur a tot arreu (vestuaris, passadissos, vestíbuls, ascensors, etc.) excepte a les aules, zones d’assaig o espais on es realitzin les activitats.

–Si anem d’excursió, cal dur mascareta? Es pot prescindir de la mascareta perquè es tracta d’una activitat esportiva.

–Al transport públic, cal dur mascareta? Sí, en tot moment. També n’han de fer ús les persones que condueixen els vehicles o treballen en les diferents instal·lacions del transport, excepte si estan en cabines o despatxos tancats i d’ús individual.

–En un establiment de turisme (hotel, hostal, alberg...), cal dur mascareta? No és necessari mentre s’estigui a la pròpia habitació o a la taula durant els àpats. Sí que cal fer ús de mascareta a les zones comunes i als ascensors.

–En un càmping, haig de dur mascareta? Sí, excepte quan s’estigui dins la pròpia parcel·la, a la piscina o durant els àpats.

–A la perruqueria o en centres d’estètica haig de dur mascareta? Sí, en tot moment.

–Als establiments comercials, haig de dur mascareta? Sí, en tot moment.

–En un local d’oci, haig de dur mascareta? Sí, excepte quan s’estigui consumint una beguda.

–En altres tipus d’establiments (bancs, caixes, oficines d’atenció al públic...), cal fer ús de mascareta? Sí, en tot moment.

El govern català ha previst sancions de 100 euros per a qui incompleixi aquestes normes, i s'imposaran en base a la Llei de seguretat pública. Els Mossos d'Esquadra i Policies Locals aixequen les actes, i és el Departament de Salut qui incoa els expedients sancionadors i comunica les multes.

Edicions locals