Sant Fost aprova un pressupost amb 501.000 euros per ajudar les famílies més necessitades

El ple extraordinari celebrat dilluns, el primer presencial després del confinament, va donar-hi llum verda

Economia

Sant Fost aprova un pressupost amb 501.000 euros per ajudar a les famílies més necessitades
Sant Fost aprova un pressupost amb 501.000 euros per ajudar a les famílies més necessitades | Anna Mir

L'Ajuntament de Sant Fost va donar llum verda aquest dilluns, en un ple extraordinari, als pressupostos d'aquest any 2020. Estava previst que els comptes s'aprovessin durant el març, però la crisi de la Covid-19 n'hauria retardat la seva presentació. El pressupost de 9,3 milions d'euros va quedar aprovat amb el vot de qualitat de l'alcalde, Carles Miquel, després de donar-se un empat, entre els vots a favor (del govern) i en contra (de l'oposició).

El pressupost de 2020 és el primer d'aquesta legislatura amb el govern de coalició d'ERC-Junts per Sant Fost, Sant Fost en Comú Podem i la regidora no adscrita, María José Sánchez. Uns comptes condicionats per la crisi de la Covid-19, tal com s'hi referia l'alcalde durant el ple: "En un context tan complex i convuls com l'actual cal que el pressupost de l'any reflecteixi les principals necessitats de la ciutadania del nostre poble", deia Miquel. "Aquest any més que mai, el pressupost ha de ser una eina per impulsar aquelles polítiques de marcat caràcter social, educatiu i de foment de l'ocupació", afegia l'alcalde.

Les prioritats d'enguany per aquest govern se centraran principalment en l'ajuda a les famílies més necessitades (501.000 euros), la millora dels serveis (522.000 euros) i la reactivació econòmica (70.000 euros). "Vam tenir clar que el que havíem de posar en el centre eren les persones", afirmava el regidor d'ERC-Junts per Sant Fost, Xavier Conesa, qui afegia: "mai cap equip de govern havia posat a sobre la taula 500.000 euros per ajudar les persones".

Des de Sant Fost en Comú Podem, Alberto Bastida, s'hi referia amb aquestes paraules: "No és el pressupost que ens agradaria, però així i tot, hem tret un pressupost el qual valorem com a social".

Crítiques des de l'oposició

Mentre que des de l'oposició, Independents Units per Sant Fost, la seva portaveu, Montserrat Sanmartí va titllar l'Ajuntament d'estar "arruïnat al poble". Segons Sanmartí, la situació econòmica que va deixar Independents era "brillant" i en un any "passem d'un endeutament de 4,5 milions a 6,3 milions", assenyalava Sanmartí. Uns deutes condicionats per la municipalització de l'Ateneu i per la concertació d'un crèdit per fer front als interessos de demora del preu d'expropiació de tres finques del polígon industrial, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimés els recursos interposats per l'Ajuntament, li recordava l'alcalde.

Des d'IUSF també van criticar, segons ells, la "insuficient" dotació extraordinària de les partides socials: "Només incrementen un 2%", deia Sanmartí, qui també va menystenir les accions en seguretat ciutadana i pel foment de l'ocupació previstes en els comptes del 2020, assegurant que aquestes últimes eren inferiors a les de l'anterior legislatura. També van criticar la dotació econòmica per a les tres places de personal funcionari, les quals traurà a concurs l'Ajuntament.

El ple es va celebrar aquest dilluns a la tarda de forma presencial des de la sala de plens de l'Ajuntament, però a porta tancada. Aquesta sessió extraordinària és la primera que acull el consistori, després de mesos de confinament.

Edicions locals