Els ambulatoris reclamen més recursos i personal sanitari

Els professionals de la primària se sumen a les reivindicacions per una millora de la sanitat pública

Societat

Els ambulatoris reclamen més recursos i personal sanitari
Els ambulatoris reclamen més recursos i personal sanitari

Montornès del Vallès

Les mobilitzacions que s'estan realitzant als hospitals del país per reclamar recursos per a la sanitat pública també han arribat als centres d'atenció primària. És el cas, per exemple, del CAP de Montornès. Dimarts, els professionals de l'ambulatori tornaven a sortir al carrer per demanar més personal, material i que es reverteixin les retallades patides en els últims deu anys tant pel que fa a recursos per als centres com als sous dels sanitaris.

"La crisi de la Covid ha evidenciat unes retallades que nosaltres feia anys que denunciàvem però ara la població se n'ha adonat", explica la infermera del CAP Pepa Pardo.

Una de les principals reivindicacions de l'equip de l'ambulatori montornesenc és la manca de personal. "Falta personal a l'atenció primària perquè durant molts anys els diners han anat cap al sistema hospitalari i ara s'ha vist que es necessita reforçar la primària", diu Pardo, qui denuncia les altes ràtios de pacients atesos pels professionals dels ambulatoris. "Una infermera del CAP de Montornès atén entre 1.600 i 1.700 pacients i els metges també tenen ràtios altes", assegura. Aquest fet és especialment preocupant, segons Pardo, a municipis com Montornès, on la majoria de la població acudeix a la sanitat pública i no a la privada.

Gestió de la crisi

Pel que fa al període viscut durant la crisi sanitària de la Covid-19, Pardo destaca el gran esforç que han fet els professionals per reinventar-se i poder atendre els pacients amb totes les limitacions existents. "S'han potenciat les consultes telefòniques i ara ja es combinen amb les presencials", explica. També s'han potenciat les consultes telemàtiques a través de l'e-consulta i La meva salut, una feina, però, que "no comporta menys feina encara que ho pugui semblar". De fet, Pardo assegura que hi ha metges i metgesses que estan realitzant fins a 50 actes mèdics diàriament (entre visites, seguiments, altes mèdiques, medicacions...). "El personal està esgotat", assegura.

Per això, en les mobilitzacions d'aquestes setmanes, els professionals també reclamen millores laborals com el pagament de pagues extres encara pendents i la jubilació als 60 anys. Sobre la paga extra que el Govern català ha anunciat per als sanitaris del sector públic que han fet front a la crisi del coronavirus, Pardo considera que és "discriminatòria i una burla". "Una administrativa, que és la primera a atendre els pacients al taulell, cobrarà 350 euros i un director mèdic 1.350 euros; potser tenen més categoria professional però les seves vides valen igual", conclou.

Edicions locals