Sant Fost posa en marxa el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals de cara a l'estiu

L'actuació, a les urbanitzacions i al nucli del poble, ha rebut les crítiques del partit de l'oposició

Societat

Sant Fost posa en marxa la campanya de prevenció d'incendis de cara a l'estiu
Sant Fost posa en marxa la campanya de prevenció d'incendis de cara a l'estiu | Aj. Sant Fost

L’Ajuntament de Sant Fost ha posat en marxa en els darrers dies la campanya de prevenció d’incendis per aquest 2020. La campanya ha començat amb el desplegament del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, encarregat a la Diputació de Barcelona l’any 2015 i entregat el juliol passat.

El pla detalla les mesures de protecció d’incendis que cal aplicar d’acord amb la normativa vigent, i que obliga a obrir i mantenir una franja tallafoc d’almenys 25 metres d’amplada, sense vegetació i amb els arbres podats i separats, per millorar la seguretat dels veïns i veïnes de Sant Fost que viuen a prop dels boscos, en cas d’incendi.

Aquests treballs també serveixen per millorar l’accés a les urbanitzacions o al nucli urbà en cas de foc forestal, milloren la protecció dels habitatges i de les infraestructures properes al bosc i eviten que la mateixa urbanització es converteixi en un focus generador d’incendis.

Segons l'alcalde, el Pla de Prevenció segueix criteris estrictament tècnics, establerts per la legislació: "Malauradament Sant Fost va créixer guanyant terrenys al bosc i hem de protegir la població. En el moment que tenim el pla entregat, hem d'aplicar-lo", assegura Miquel.

Aquest mes de maig s’han iniciat els treballs a les parcel·les de titularitat municipal, tot i que la normativa obliga a actuar també en els terrenys de titularitat privada. A Sant Fost, aquesta segona fase està prevista que es dugui a terme al llarg del 2021.

Rebuig des de l'oposició

L'actuació ha rebut les crítiques per part d'Independents Units per Sant Fost. El partit, emetia un comunicat aquest dimarts demanant explicacions: "El pla de la Diputació té per objecte netejar i desbrossar, no fer una tala salvatge i indiscriminada d'arbres. Per més que es vulgui escudar amb la Diputació, en el terme municipal de Sant Fost (i més dins la zona urbana) qui decideix és l'Ajuntament", exposaven des de IUSF. També alguns veïns demanaven explicacions a través de les xarxes socials.

L'alcalde assegura que s'està "aplicant la normativa" i que "els treballs estan sent supervisats pels mateixos tècnics de l'Ajuntament". Segons Carles Miquel, els darrers anys, s’han obert franges de prevenció d’incendis forestals en diverses urbanitzacions de Sant Fost, dutes a terme sota la supervisió dels Serveis Tècnics Municipals i executades per les mateixes empreses que realitzen les tasques actuals. Per aquest motiu, diu: "no entenc que des de IUSF critiquin l'actuació". El batlle assegura haver entregat a IUSF una còpia del pla elaborat per la Diputació.

Edicions locals