Iceta enumera els motius de la davallada del PSC

La crisi i la manca de suport del PSOE, entre les claus

Política

El viceprimer secretari i portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, analitzava dissabte en el marc del Consell de Federació del PSC del Vallès Oriental les principals causes de la davallada electoral patida pel PSC en les eleccions al Parlament.

Iceta va recordar que “aquesta profunda davallada s’inicia ja fa temps i, per tant, cal agafar el toro per les banyes i no defugir dels canvis a què ens hem d’afrontar”. En aquest sentit, el portaveu va apuntar diversos factors com ara “la manca de suport del PSOE en el període de més autogovern de Catalunya; una manca de cultura de coalició i una manca de cohesió interna, que han contribuït a una major visibilitat de les discrepàncies entre els socis de govern; el paper de l’oposició posant en dubte, des del primer dia i fins el darrer, la legitimitat d’aquests governs d’esquerres; i també perquè no vam saber expressar un projecte creïble i desitjable per a una majoria dels catalans”.
D’altra banda, Miquel Iceta va assegurar que un dels problemes fonamentals ha estat la crisi econòmica i els seus efectes, ja que “els ciutadans han vist amenaçada la seva seguretat i ha generat recel entre els progressistes, provocant un gir conservador a la nostra societat”. “Les crisi provoquen el replegament i trenquen la solidaritat, va recordar Iceta, i la gent tendeix a cercar els responsables en els governs”. L’anunci de reforma de les pensions, les retallades en despesa social i el canvi en l’enfocament econòmic, així com la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la vaga general del passat mes de setembre han estat “els quatre grans sotracs del 2010 que cal tenir en compte quan analitzem el perquè d’aquests resultats electorals en el marc de crisi econòmica”, va asseverar Iceta.
Respecte al període de reflexió i de canvis que va obrir finalment la decisió de José Montilla de no presentar-se a la reelecció com a primer secretari del PSC, Iceta va apostar per “no esperar a la celebració del Congrés per avançar en idees i en els canvis necessaris en el sí del Partit, i iniciar el camí des de la nostra posició al Parlament de Catalunya”. “La gent ha votat i ha decidit que el PSC sigui oposició", va concloure, "i això és el què farem, una oposició exigent, crítica, dura i rigorosa, al mateix temps que constructiva mentre mostrem una alternativa”.

Edicions locals