Seguir en fase 0, un maldecap per sobreviure en la restauració

Els restauradors baixvallesans es mostren preocupats i intenten reiventar-se

Societat

Apilades, les cadires i les taules d'una terrassa de Parets aquest dijous
Apilades, les cadires i les taules d'una terrassa de Parets aquest dijous | S.Carrillo

Dimecres, el Govern de la Generalitat anunciava la proposta per retardar de nou la posada en marxa de la fase 1 de la desescalada que ha de permetre que els locals de restauració del Baix Vallès puguin obrir les seves terrasses amb un 50% de l'ocupació. Després de dos mesos amb els locals tancats o fent només comandes a domicili i des de fa un parell de setmanes amb la possibilitat de recollir-les a l'establiment,  a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, els restauradors es mostren preocupats amb la situació que està vivint el sector, i intenten reinventar-se per tal de sobreviure.

Aquest és el cas del restaurant Can Parera de Parets, que ha incorporat un nou servei de comandes per poder seguir treballant. Una aposta que de moment els està funcionant: "Estem molt agraïts amb la clientela. Estem treballant força en el dia a dia, no ens podem queixar", explica el Pere Parera, un dels tres germans propietaris del restaurant familiar. A Can Parera, però hauran d'esperar fins a la fase 2 per poder tornar a obrir el local, ja que no disposen de terrassa.

Amb tot, el propietari ja ha fet els càlculs per quan pugui tornar a obrir portes: "Haurem de reduir de 120 places a 60", ha explicat. Un altre dels canvis importants per a aquest establiment emblemàtic serà el d'haver de retirar el bufet: "Haurem de tornar a fer menús, tal com feien els nostres pares els anys 70", diu el Pere Parera. De moment el restaurant manté els treballadors en ERTO i són només els tres germans els que s'encarreguen de les comandes.  El que troben a faltar des de Can Parera és una normativa que els aclareixi  els dubtes.

"No sabem si  voldran seure de nou en un restaurant per menjar", Lluís Tort, propietari de Sak Restaurant de la Llagosta.

Aquesta queixa sobre la normativa també la comparteix el propietari de Sak Restaurant, a la Llagosta. En Lluís Tort considera que el Govern no dona "prou informació" i no està avisant amb "prou antelació" als restauradors per poder estar preparats i complir les mesures de protecció en aquests canvis de fase. A Tort, també el preocupa la reacció de la clientela: "No sabem si voldran seure de nou en un restaurant per menjar". En aquest sentit, per donar certa tranquil·litat als clients, han comprat un canó d'ozó per desinfectar el local.

Des de Sak Restaurant fa dues setmanes que fan menús per a empreses i arrossos els caps de setmana. Segons el propietari, una proposta que els ajuda a anar tirant, tot i no ser suficient: "L'hostaleria és un dels sectors més afectats i quan tornem res no serà el mateix". I és que com a Can Parera hauran d'esperar la fase 2 per obrir, ja que no tenen terrassa.

"Tenim una terrassa molt petita i si l'Ajuntament no ens permet ampliar-la, es fa inviable obrir", comenta Jordi Mora, del bar Hops de Mollet.

Al bar Hops de Mollet, en canvi, només fan servei a domicili de cerveses d'importació i han decidit esperar a la fase 1, quan se'ls permeti obrir la terrassa, per oferir també menjar. Tot i que la resposta de la gent amb aquest nou servei de comandes ha estat "bastant positiva", segons el propietari, el Jordi Mora, aquesta aposta només els ha permès cobrir algunes despeses. És per això que esperen la fase 1, tot i que amb algunes peticions: "Tenim una terrassa molt petita i si l'Ajuntament no ens permet ampliar-la, es fa inviable obrir", alerta Mora. Si finalment l'Ajuntament els dona aquesta opció, Mora es planteja poder treure de l'ERTO un dels 5 treballadors que té en plantilla. Una qüestió que també el preocupa: "Si ens obliguen a mantenir tots els llocs de treball, serà impossible sobreviure", alerta.

Una preocupació que comparteix la propietària de la Pizzeria Bella Luna de Montornès: "Treballem un repartidor i un pizzer, perquè les comandes ens han baixat al 50%", diu Rosmery Antesana, qui alerta de la inversió que hauran de fer els restauradors si a partir d'ara han d'utilitzar productes d'un sol ús.

Edicions locals