Els delictes a la comissaria de Mossos de Mollet cauen un 87% durant el confinament

Per contra s'han incrementat les intervencions en delictes contra la salut pública i tràfic d'estupefaents

Societat

Laura Ortiz

Els delictes registrats a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Mollet durant el confinament i comparats amb el mateix període de l'any passat han disminuït un 87%. El descens ha estat molt acusat a totes les modalitats delictives, especialment pel que fa als robatoris a domicilis i als robatoris amb violència i/o intimidació, i també els furts.

El confinament de la població a casa ha fet que no hi hagi oportunitat de delinquir en domicilis buits. Pel que fa als robatoris violents i furts, Mossos atribueix el descens a la baixa activitat i dinamisme comercial. "La gravetat del delicte, sobretot, durant l’estat d’alarma; la utilització majoritària dels usuaris de la targeta de pagament als establiments comercials, per tant, amb pocs diners en efectiu; la mobilitat reduïda dels usuaris amb desplaçaments curts i destinació concreta, i el coneixement de la policia de la delinqüència habitual", detallen des de Mossos d'Esquadra.

Amb tot, Elena Martínez, inspectora en cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra a Mollet adverteix que "aquesta davallada és un miratge. El tancament de comerços, la manca de deambulació pel carrer i les mesures de contenció fa que els delictes baixin. Estem en una etapa molt extraordinària", apunta Martínez. La cap de la comissaria, a més, afegeix que potser hi ha delictes lleus que s'han comès però que "no s'han denunciat encara perquè la gent espera a fer-ho un cop acabi el confinament".

Durant el confinament, la policia "ha tingut una resposta proactiva i preventiva davant els establiments oberts i usuaris vulnerables com, per exemple, la gent gran a l’hora de retirar dels caixers les seves pensions", expliquen.

De fet, s’ha dissenyat un dispositiu concret amb la finalitat de prevenir aquests tipus de delictes, que consisteix a donar consells de prevenció, porta a porta, als establiments oberts (farmàcies, estancs...); fer patrullatge específic al voltant dels eixos comercials i entitats bancàries per protegir les persones més vulnerables; i fer control i patrullatge específic als establiments oberts i que generen ingressos econòmics (farmàcies, benzineres, supermercats...), sobretot en horaris de tancament.

Per contra, un dels fets delictius en què s'han incrementat les intervencions de Mossos han estat els relacionats amb el tràfic d'estupefaents i amb els delictes contra la salut pública. "Aquests fets continuen donant-se però la poca gent al carrer i la presència de policies de paisà facilita les intervencions. S'estan fent bones investigacions en aquest àmbit", assegura Martínez.

Des de Mossos d'Esquadra s'explica que un dels delictes que, tot i disminuir com la resta de delictes, ho ha fet en un percentatge molt més baix, només del 8%, són les estafes. "Hi ha hagut un increment de l'ús de comptes d'Internet i s'han fet més transaccions", diu Martínez. Tot i aquest increment de l'activitat a la xarxa, l'augment del nombre d'estafes "no ha estat tan significatiu com es podria esperar perquè possiblement la gent està més conscienciada amb les mesures de seguretat que s'han de prendre en aquests casos", opina la inspectora.

 

Edicions locals