S'estrena la quarta temporada de la sèrie 'Oh my goig!', en la qual actua Ricard Balada, veí de Santa Maria

L'Andrés, personatge interpretat per Balada, encara un procés de desconstruir la seva masculinitat

Cultura

Frame de la sèrie 'Oh My Goig'
Frame de la sèrie 'Oh My Goig'

Sergio Carrillo

La sèrie de betevé Oh My Goig, un dels protagonistes de la qual és Ricard Balada, veí de Santa Maria de Martorelles, va estrenar la setmana passada la seva quarta temporada.

En aquesta temporada, l'Andrés –personatge interpretat per Ricard Balada– continua amb el seu procés de "desconstruir la seva masculinitat", que ja va començar a final de la tercera temporada. Prèviament, l'Andrés era "el prototip del xulito, machirulo", diu Balada, qui també el defineix com a "masclista i egoista".

Amb els nous capítols, els espectadors trobaran un Andrés "cada vegada més humà", fet que també queda reflectit amb els problemes que té amb el seu pare.

Balada se n'alegra de què qui el coneix no el vegi reflectit en l'Andrés, tot i que admet que el personatge té parts del seu jo adolescent, "sobretot de quan era menys empàtic". En aquest sentit, assegura que la sèrie l'ha ajudat "a eliminar tabús i a tenir més en compte les opinions de la resta".

Una sèrie d'educació sexual

Oh My Goig és "un format educatiu pensat per informar, sensibilitzar i empoderar adolescents (i no tan adolescents) sobre la sexualitat". Així es defineix la mateixa sèrie, que compta amb la col·laboració del Comitè de Joves Expertes per fer els guions. Aquest comitè està format per joves de 19 a 22 anys provinents del món de l’activisme feminista i LGTBIQ+ i aporta les seves vivències i reflexions perquè les trames de la sèrie siguin representatives de les seves realitats.

"Això fa que tinguem guions més humans", diu Balada, que explica que la sèrie és "moderna, fresca i tracta temes de col·lectius minoritaris i d'educació sexual". De fet, instituts i centres de salut han utilitzat capítols i programes d'Oh My Goig per fer xerrades sobre sexualitat.

La tasca social de la sèrie ha estat reconeguda amb diversos premis –Premi de l'Observatori contra l'Homofòbia (2017), Premi a la Diversitat de l'Audiovisual (2019) i Premi a Millor Format Cultural i Divulgatiu del Festival Zoom (2019)–. A més, enguany està seleccionada pel Festival INPUT.

Aparició a Netflix

Frame de la pel·lícula 'Legado de los huesos'

D'altra banda, Balada també ha aparegut recentment en una escena d'una pel·lícula de Netflix –Legado de los huesos– i assegura que està aclaparat per la gran quantitat de missatges que està rebent: "Dic només una frase, al costat d'Imanol Arias i Marta Etura, però m'està escrivint tothom per felicitar-me".

Edicions locals