Els serveis virtuals de les biblioteques s'obren a tota la ciutadania

Hi pot tenir accés qualsevol persona resident a Catalunya, encara que no disposi del carnet de la biblioteca

Cultura

Els serveis virtuals de les biblioteques s'obren a tota la ciutadania
Els serveis virtuals de les biblioteques s'obren a tota la ciutadania | Shutterstock

La Diputació de Barcelona obre els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals a tots els residents de Catalunya encara que no disposin de carnet de la biblioteca, per donar resposta a l'augment de demanda dels serveis virtuals bibliotecaris, després que es tanquessin totes les biblioteques públiques el passat 13 de març per la crisi del coronavirus.

D'aquesta manera, qualsevol ciutadà que ho sol·liciti a través del formulari corresponent podrà fer ús dels serveis virtuals de les biblioteques, com el que ofereix la plataforma de préstec digital eBiblio, amb accés a llibres, pel·lícules i revistes; però també les bases de dades Naxos Music Library, amb un ampli repertori musical sobretot del gènere clàssic; l'In-edit TV, amb documentals musicals, així com els audiollibres, entre d'altres. 

Precisament són aquest tipus de serveis virtuals els que més han crescut els darrers dies, en què la població ha estat confinada a casa. Així, la mitjana diària de préstecs al servei d'eBiblio ha passat de 907 préstecs en el període anterior al 14 de març a 2.523 préstecs diaris a partir del 14 de març. Es tracta d'un augment que també s'observa en altres casos, com en l'ús d'Audiomol (audiollibres) o en les visites a In-edit TV. 

En aquest sentit, davant el creixement d'un 180% en el nombre de préstecs que es registren a la plataforma digital eBiblio Catalunya durant els primers dies de confinament de la ciutadania, les institucions implicades en el projecte, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Ajuntament de Barcelona, han decidit incrementar el nombre de títols disponibles, així com el de les llicències d’ús, i augmentar el nombre de documents que es poden prestar per persona. Ara cada usuari podrà agafar en préstec fins a quatre llibres simultàniament amb un màxim de trenta llibres al mes i podrà veure dues pel·lícules diàries sense límit mensual.

A conseqüència del tancament de totes les biblioteques públiques de Catalunya, des de la Diputació de Barcelona també s'ha decidit prorrogar tots els préstecs de documents vigents fins al 21 d'abril, ampliar el termini per recollir els documents reservats a 30 dies, i tancar totes les bústies de retorn de documents de les biblioteques per evitar desplaçaments innecessaris dels ciutadans.

Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es continua treballant per oferir tots els serveis bàsics essencials, com l’accés al portal Biblioteca Virtual i als recursos web com In-edit TV, eBiblio o eFilm, així com mantenir operatius els canals d’atenció a l’usuari a través de les bústies corporatives i les xarxes socials. En aquest sentit, les propostes d’activitats o recursos que oferim des de les nostres xarxes socials per passar el confinament de la manera més agradable possible porten l’etiqueta #joemquedoacasaXBM.

Edicions locals