L'Estat anuncia la mobilització de 200.000 milions d'euros per fer front a la crisi derivada del coronavirus

Sánchez afirma que és la mobilització de recursos 'més gran de la història de la democràcia'

Societat

L'Estat anuncia la mobilització de 200.000 milions d'euros per fer front a la crisi derivada del coronavirus
L'Estat anuncia la mobilització de 200.000 milions d'euros per fer front a la crisi derivada del coronavirus | ACN

Redacció / ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de 200.000 milions d'euros -prop del 20% del PIB de l'Estat- per fer front a la crisi derivada del coronavirus. D'aquests, 117.000 MEUR seran "íntegrament públics" i la resta es complementarà amb recursos privats.

L'Estat destinarà 100.000 MEUR en línies d'avals de garanties públiques per promoure la liquiditat de les empreses i 17.000 MEUR per pal·liar les conseqüències econòmiques de la Covid-19 en col·lectius vulnerables. En roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, Sánchez ha dit que és una mobilització de recursos "colossal", la més gran en la història de la democràcia. "No escatimarem cap esforç, no deixarem ningú enrere", ha expressat.

Sánchez ha dit que cal ser "contundents" i fer aquest "esforç enorme" i "decidit" per crear un "escut econòmic i social" que faci front a les conseqüències econòmiques de l'estat d'alarma decretat pel coronavirus.

Mesures socials

Les mesures aprovades pel consell de ministres estaran centrades en les empreses i els treballadors, però també s'aproven iniciatives socials, com una moratòria en el pagament d’hipoteques per a les famílies més vulnerables. "Ningú serà desnonant", ha dit Sánchez. El Govern també s'ha compromès a garantir la protecció dels subministraments d'energia i aigua i de les telecomunicacions per a les persones que vegin disminuir els seus ingressos a conseqüència de la crisi provocada pel coronavirus. Per totes elles el govern central destinarà 600 milions d'euros.

Protecció dels treballadors i autònoms

Quant a mesures per protegir els treballadors, l'Estat planteja la reducció de jornada per treballadors assalariats, facilitar el teletreball i mesures per flexibilitzar els expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTO). "Tots els treballadors tindran prestació", ha comunicat Sánchez, ja que segons ha anunciat el president, els ERTO causats pel Covid-19 seran considerats de força major.

En cas que els empresaris s'acullin a un ERTO, se'ls exonerarà de l'aportació empresarial de les quotes de la Seguretat Social.

En el cas dels autònoms, si tenen treballadors a càrrec seu, també podran acollir-se a un ERTO. A més, se'ls facilitarà el cessament de l'activitat i podran cobrar una prestació en cas de dificultat econòmica.

Ajudes a empreses

Pel que fa a les empreses, el govern central destina 100.000 milions d'euros en avals i garanties públiques; 2.000 milions d'euros per a exportadors i PIMES; la reestructuració de crèdits agraris, la digitalització de les PIMES i facilitar la suspensió de contractes públics, així com impedir el control extern d'entitats espanyoles.  

Finalment, el Govern també destinarà 30 milions d'euros a la investigació científica per trobar una vacuna per fer front al coronavirus.

Edicions locals