Las XL porten a Can Rajoler un xou sobre les desigualtats que provoca el binarisme de gènere

Es podrà gaudir de l'espectacle dissabte a les 22.30 h a l'equipament paretà

Cultura

Las XL porten a Can Rajoler un xou sobre les desigualtats que provoca el binarisme de gènere
Las XL porten a Can Rajoler un xou sobre les desigualtats que provoca el binarisme de gènere | Las XL

"A qui se li va ocórrer dividir-ho tot en dos? Blanc i negre, bo i dolent, veritat i mentida, Yin i Yang, masculí i femení...", es pregunten les intèrprets de l'espectacle Degenérate mucho, de la companyia Las XL, que es podrà veure dissabte (22.30 h) al teatre Can Rajoler, emmarcat en la programació Març de dones, organitzada per l'ajuntament paretà.

El xou és "la història d'un error en el sistema", en el qual es diu a les noies: "Seràs femenina i entraràs per la porta gran en el món de les emocions". I els nois en reben el següent missatge: "Seràs masculí i entraràs per la porta gran en el món dels privilegis". Las XL, però, van més enllà d'això i volen ser "persones, res més". És per això que, durant els 70 minuts de representació, es qüestionaran els estereotips de gènere i el binarisme de gènere, com una gàbia més que empresona les dones.

Amb aquesta actuació, plena de reflexions, però sense abandonar el seu característic toc humorístic i la música en directe, Marta Sitjà i Nía Cortijo afrontaran sobre l'escenari la complexa tasca de tornar a desconstruir-se, des d'una perspectiva feminista, per ressorgir millorades i convidant el públic a participar d'una festa plena de llàgrimes i riallades, de contradiccions personals i col·lectives, i d'imposicions i rebel·lia.

Espectacle sobre les cotilles de les dones al segle XXI

El programa d'activitats organitzat per l'Ajuntament de Mollet amb motiu del Dia Internacional de les Dones (8 de març) inclou una obra de teatre, que es representarà dissabte (21 h) al Mercat Vell. Es tracta de l'actuació Barbes de balena, que fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’Estat espanyol. La doctora Aleu va justificar que calia desterrar la cotilla de la indumentària femenina pels seus efectes nocius per a la salut, perquè impedia una mobilitat normal. És a dir, la cotilla era utilitzada com a presó. I avui, en ple segle XXI, si bé potser ja no s’estila aquell particular artefacte destinat a perfilar i deformar la cintura femenina, l'obra mostrarà com la dona continua estant subjecte a cotilles reals i imaginàries que fa segles que porta.

'Idiota', escrita per Jordi Casanovas, a la Fiveller

La Sala Fiveller acollirà diumenge (18 h) l'obra de teatre Idiota, escrita per Jordi Casanovas i representada per la companyia Unwhu Producciones.

L'actuació gira entorn d'un home, el protagonista, que es presenta a unes remunerades proves psicològiques com una manera fàcil d'aconseguir els diners que necessita per resoldre els seus problemes econòmics. Tanmateix, aquelles proves s'acabaran convertint en una autèntica trampa, ja que una atractiva psicòloga li formularà preguntes i enigmes que el posaran nerviós i l'obligaran a treure el millor de si mateix per evitar el fatal final que l'espera. Es tracta d'un joc negre, divertit i ple de suspens, que portarà el protagonista al límit de la seva paciència de la seva raó.

L'obra ha estat dirigida per David Bernad i els intèrprets seran Pablo Parrado, en el paper de Carlos Varela, i Aure Parrado, fent de la doctora Edel.

La Sireneta combatrà una illa de plàstic al fons marí

Dreams Teatre representarà diumenge (12 h) a Can Gomà La sireneta i l'illa de plàstic, emmarcada en la programació de La Xarxa. La Sireneta compleix 15 anys i per primer cop sortirà a cantar a la llum de la lluna.

És un dia molt especial per als habitants del fons del mar i preparen una gran festa, però una gran massa de deixalles tòxiques s'apropa al palau de coral. Es tracta d'una immensa illa de plàstic que no para de créixer i que acabarà destruint l'ecosistema marí. La sireneta busca ajuda per salvar-lo, però la medusa dolenta i el pirata pesca sirenes no li posaran gens fàcil.

El musical amb titelles 'Eureka!', amb Rialles Parets

Rialles Parets ha programat per aquest diumenge (18 h) al Teatre Municipal de Can Rajoler l’espectacle Eureka!, a càrrec de la companyia del Penedès El Cau de l’Unicorn i adreçat a infants d'entre 4 i 7 anys.

Es tracta d’un muntatge musical amb titelles gegants i actors amb llum negra, estrenat el 1998, en què es fa una reflexió lúcida i divertida, alhora que crítica, sobre la societat, així com una invitació a relacionar-se de manera ecològica amb l’entorn. Tot això, amanit amb 17 cançons originals i amb olors ambientals (essències naturals).

Aurora Bertrana, una mirada feminista en un món de transformació

Dissabte (20.30 h) es podrà gaudir de l'obra Paradisos Oceànics, escrita per Aurora Bertrana i adaptada al teatre per Josep Maria Fonalleras. Serà a la Sala Polivalent de Montmeló, es podrà gaudir d'aquesta representació plena de reflexions i adversitats.

Edicions locals