Un grup de veïns s'enfronta a l'Ajuntament per l'obertura del centre de menors

IUSF va presentar una moció per demanar un referèndum consultiu sobre l'acollida dels joves

Societat

Un grup de veïns va fer sentir durant el ple les seves paraules de rebuig a l'acollida dels menors
Un grup de veïns va fer sentir durant el ple les seves paraules de rebuig a l'acollida dels menors

El saló de plens de l'Ajuntament de Sant Fost tornava a ser aquest dimarts al vespre, una olla de grills. Després de celebrar dos plens extraordinaris, en menys d'un mes, on s'acomiadava com a alcaldessa María José Sánchez i es nomenava com a nou alcalde del municipi al candidat d'Esquerra Republicana, Carles Miquel, la confirmació dilluns per part del govern, a través d'un comunicat, de la ubicació d'un centre de migrants menors no acompanyats (MENA) posava en peu de guerra un grup de veïns qui acudien en massa a les portes del consistori per mostrar el seu rebuig al centre i demanar explicacions al govern.   

Una reivindicació que van fer sentir durant tot el ple, el qual va durar fins a la mitjanit, i que es va intensificar quan als voltants de les 23 h es llegia la moció presentada per Sant Fost en Comú Podem per defensar els drets de les persones acollides. Una moció que també va rebre les crítiques, d'Independents Units per Sant Fost (IUSF) qui va titllar la proposta "d'oportunista" i va defensar la postura dels veïns: "El moviment no és insolidari. No vol ser víctima de les imposicions i les coses fetes d'amagat. El que demana el poble són explicacions", denunciava la cap de l'oposició, Montserrat Sanmartí.

Unes declaracions que finalitzava presentant, de part del seu partit, una moció d'urgència amb què va demanar al govern municipal obrir un procés participatiu  per conèixer tots els detalls del centre, així com convocar un referèndum consultiu local perquè els veïns poguessin decidir si volen o no acollir els menors.

La petició de IUSF va ser aclamada, tant fora com a dins de la sala, amb els crits de "volem votar" d'una majoria dels veïns, tot i les explicacions de l'alcalde en les quals informava que l'obertura del centre no depenia del consistori, sinó de la Generalitat qui és la tutora legal dels menors. La moció d'urgència es deixava sense efecte, amb els vots en contra de l'equip de govern.

La sessió continuava amb les preguntes dels veïns sobre "perquè Sant Fost no podia evitar l'obertura del centre com havien fet d'altres municipis". Una qüestió que l'alcalde, responia  explicant que en alguns casos, com per exemple a Badalona, "els veïns no van evitar que es creés el centre, sinó que va ser la DGAIA qui va desestimar la seva ubicació i va crear en altres barris, dos espais més petits com el previst a Sant Fost".

El ple acabava passades les 12 de la nit, tal com havia començat, amb una part dels veïns enfrontats amb l'Ajuntament.

Edicions locals