Esquerra acusa Junts de 'revengisme' per l'acord que els deixa fora del govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental

Reaccions a l'acord de govern pactat entre els socialistes, Junts i comuns

Política

Esquerra acusa Junts de "revengisme" per l'acord que els deixa fora del govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental
Esquerra acusa Junts de "revengisme" per l'acord que els deixa fora del govern del Consell Comarcal del Vallès Oriental

Un cop s'ha fet públic l'acord entre PSC, Junts per Catalunya i comuns per governar el Consell Comarcal del Vallès Oriental, Esquerra, que ha presidit el consell els darrers quatre anys, no s'ha estalviat retrets principalment cap a Junts per Catalunya, anterior soci de govern i que, enguany tenia la clau de governabilitat de l'ens supramunicipal.

Davant l'acord de govern, Oriol Ramon, president de la federació comarcal d’ERC, considera que "qualsevol pacte de govern que no inclogui ERC, justament per la força que li van atorgar les urnes, és un pacte que posa en perill l'equibri polític i institucional al Vallès", diu. Ramon ha criticat durament el posicionament de JuntsxCat, a qui acusa d'acceptar una oferta de govern del PSC "que era molt pitjor que la que li oferia Esquerra".

Segons expliquen fonts d'Esquerra, al llarg de les darreres setmanes el partit havia fet propostes a diverses bandes per tal de garantir un govern "fort i estable", i la continuïtat dels projectes engegats durant el passat mandat. Esquerra ha assegurat que havia fet una última oferta, ja no de govern de concentració, sinó de pacte amb JxCat. "No sabem els criteris que han empès JxCat a acceptar al pacte amb els socialistes però entenem que Junts ha fet una opció de mirada curta i ha pensat més en com ordir una revenja o com ocupar cadires que no pas en la comarca o el país", plantegen des d'ERC.

Marc Candela, candidat a la presidència de l'òrgan pel grup republicà, afirma que intentarà donar contintuïtat projecte a nivell comarcal. L’alcalde de Martorelles avança que el grup d'Esquerra defensarà “el 41% dels municipis de la comarca que representem, que aquest pacte no afecti els nostres municipis”, alhora que considera que JxCat i PSC “no tenen un projecte que els uneixi per a la comarca”.

ERC va ser la força amb més regidors a la comarca (155 regidors) seguida del PSC (123 regidors). Junts x Cat en va obtenir 101.  Pel que fa a les alcaldies, ERC en governa 16, que representen el 41% dels municipis, mentre que Junts en té 9 (23%) i el PSC 6 (15%). Amb tot, les alcaldies socialistes als municipis més grans, com Granollers i Mollet del Vallès, fa que el PSC compti amb més vots absoluts que ERC.

Edicions locals