'Hooliganització' política a Sant Fost

El ple de cartipàs va enfrontar durament govern i oposició per la pujada de sous dels regidors

Política

El públic va increpar a l'alcaldessa
El públic va increpar a l'alcaldessa | Víctor León

Sant Fost de CampsentellesAlbert Alexandre

Després de la tempesta arriba la calma, però no a Sant Fost. La política al poble s'ha entossudit en trencar tots els llocs comuns, i el dimecres, en la sessió on s'aprovaven les retribucions i càrrecs del nou govern, es van viure escenes lamentables entre el públic assistent.

Crits, aplaudiments desmesurats, persones menjant crispetes i inclús insults entre veïns van ser la tònica d'un ple que, malauradament, pot ser més regla que excepció en els pròxims temps.

La nit s'anunciava calenta. Més de 200 persones esperaven davant del consistori abans del ple. Des que Maria José Sánchez arribés a l'Alcaldia amb un acte de transfuguisme, Sant Fost viu dividit. Amb tot, la fractura per a alguns com l'actual govern per exemple, no ve d'allí, ve de lluny, de "25 anys de governs caciquils d'IUSF".

Des del primer minut de ple ja es va veure que els regidors tampoc estaven massa disposats a calmar els ànims. Montserrat Sanmartí amb el seu inconfusible estil intens, dirigint-se més al públic que als seus companys polítics, va escenificar com serà la tasca de l'oposició els 4 anys vinents. Una superfiscalització del govern, constants interrupcions i atacs directes a Maria José Sánchez que Sanmartí va qualificar en més d'una desena d'ocasions de trànsfuga fent saltar els aplaudiments de la seva claca.

Tampoc va fer esforços el govern per apagar el foc. Molt nerviosos, els regidors d'ERC-JxSF i SF en Comú Podem es van mostrar en ocasions bel·ligerants, com si encara fossin a l'oposició, i a vegades desbordats pels atacs de Sanmartí.

L'alcaldessa, gran protagonista de la nit, estava absent, superada, mentre des del públic l'increpaven perquè parles. No va dir res.

L'independentista Xavier Conesa va ser qui més va provar de calmar els ànims amb un discurs que demanava posar punt final a la crispació i que des d'IUSF va ser qualificat de "fals discurs de bon nen". Sorprenentment, també va ser ell qui va encarregar-se de mostrar la cara més revengista del nou govern, aquella que no passa pàgina, en recordar-li a Sanmartí que havia abandonat CiU a esquena del portaveu del grup municipal el 2002 per integrar-se en el govern d'IUSF.

Retribucions i enfrontaments

Si hi va haver quelcom que va encendre els ànims van ser les retribucions que s'ha autoassignat el nou govern. L'alcaldessa cobrarà 40.000 € bruts anuals i els set regidors tindran sou. Mentre Patrícia Orta, Javier Rebollo, Mari Carmen Argente i Xavier Conesa, amb una dedicació del 15%, cobraran 6.000 € bruts anuals –una retribució similar a la que ja cobraven els regidors sense dedicació en l'anterior mandat–, Carles Miquel d'ERC i Albert Bastida de Podem en cobraran 32.000 € per una dedicació del 80%. Amb IUSF només l'alcaldessa tenia sou –la resta cobrava per assistències a plens i comissions– i per això des del partit municipalista afirmen que amb les noves assignacions hi haurà un augment de la despesa en sous del 37%. Des del govern no neguen l'increment però afirmen que no es tan elevat i assenyalen que amb assistències a plens o juntes de govern, els regidors d'IUSF el passat mandat, arribaven a cobrar quasi el mateix que els nous regidors, i a més, "no tenien la seva situació laboral regularitzada". Expliquen que amb aquesta fórmula les retribucions ja no són opaques perquè abans un regidor podia cobrar per "assistències que eren de 30 minuts".

"Estan a l'Ajuntament per embutxacar-se diners", va asseverar Sanmartí enarvolant el públic. Mentre el govern criticava a Sanmartí per cobrar els casaments quan era alcaldessa, Sanmartí deia que Albert Bastida, qui abans de les eleccions deia que no entrava en política per viure d'ella, i Carles Miquel, estaven a l'atur i per això havien entrat al consistori com a regidors. Tot té un límit. Ha arribat Sant Fost al seu?

Edicions locals