ERC-Junts per Sant Fost intentarà assaltar el feu d'IUSF el 26-M

La coalició independentista espera poder arrossegar vots descontents amb la gestió de l'alcaldessa en el darrer mandat per la qüestió sobiranista

Política

Gràfiques eleccions Sant Fost 2015
Gràfiques eleccions Sant Fost 2015

Sant Fost de CampsentellesAlbert Alexandre

El 26-M es presenta a Sant Fost amb la incògnita de si Independents Units per Sant Fost mantindrà l'hegemonia dels darrers anys. La formació municipalista fa tres dècades que governa al poble i compta amb una base sòlida de votants que mai ha baixat del miler d'electors. De totes maneres, alguns elements indiquen que hi podria haver canvis respecte els comicis de fa quatre anys.

El més clar i evident, el pacte entre ERC i el PDeCAT per concórrer junts a les eleccions que es va començar a gestar l'any passat i que, tot i no estar sempre assegurat, va fer-se públic el març. La coalició, liderada per Carles Miquel i batejada com ERC-Junts per Sant Fost, és l'única similar a tot el Baix Vallès i augmenta substancialment les possibilitats de l'oposició d'obtenir un nombre de regidors suficients per poder plantar cara a l'actual alcaldessa, Montserrat Sanmartí.

A més, els resultats de les darreres eleccions generals d'abril que van deixar ERC com a primera força al poble i JxCat com a cinquena també són un termòmetre de l'expectativa de vot per aquest diumenge. En aquest sentit els independentistes semblen tenir-ho tot de cara per acostar-se a IUSF, tot i que els serà difícil superar la formació en vots i regidors.

ERC-Junts per Sant Fost espera poder convèncer els votants de filiació sobiranista que en l'àmbit municipal es decideixen per IUSF, un partit atrapa-ho tot, i que s'han sentit decebuts per les tíbies reaccions de la formació de Sanmartí en el darrer mandat en relació al procés d'autodeterminació català. Tanmateix, el diumenge es veurà si aquesta coalició formada per un partit de la vella dreta i un d'esquerres no té una fuita de votants en aquest eix. De moment i en campanya, la coalició ha posat per davant els republicans amb la mateixa elecció del cap de llista. L'aposta sembla respondre a la lògica de país on ERC és un partit en ascens i l'espai postconvergent, que viu de les rendes la figura de Puigdemont, està experimentant un lleuger declivi.

Un element més que podria decantar la balança: el PSC després de donar suport al govern de Sanmartí no està satisfet amb el mandat de l'alcaldessa a la qual ha descrit com a "excessivament partidista" i podria no donar suport a IUSF en el seu projecte de ser de nou el partit central a Sant Fost.

Més elements que poden fer trontollar l'hegemonia d'IUSF: L'esquerra alternativa santfostenca que s'havia reunit entorn de Sumem en les darreres eleccions ha patit un procés de fragmentació amb l'aparició de dos partits que encarnen aquesta opció política. Izquierda en Positivo encapçalat per la regidora Núria Fresquet i Podem liderat per Albert Bastida representen aquest espai que en el darrer mandat havia donat suport al govern de Sanmartí. Amb tot, mentre Fresquet valora positivament la gestió d'IUSF als darrers quatre anys, Bastida s'ha mostrat molt crític durant la campanya amb l'alcaldessa i es fa difícil d'imaginar-lo com a possible soci per a la governabilitat.

Potser la clau per a Sanmartí si vol seguir al capdavant del consistori, serà efectuar un viratge cap a la dreta per sondejar possibles aliances amb el PP i Ciutadans que es presenta per primera vegada en unes municipals al poble. Un pacte entre IUSF, PP, Izquierda en Positivo i Ciutadans sona estrany però un cop expressades les posicions dels diferents partits durant la campanya, sembla ser l'única suma possible si Sanmartí vol mantenir-se a l'Alcaldia. Tot, sempre que el PSC no decideixi tornar a donar suport a IUSF.

Més enllà d'això, els reptes amb els quals es trobarà el govern sorgit de les eleccions són notables. Els robatoris a domicilis van augmentar un 53% el 2018, encara no hi ha una solució per al desviament de la B-500, Sant Fost és un dels municipis del Baix Vallès que menys recicla, els veïns de les urbanitzacions aïllades del centre del poble reclamen millors connexions. I tot això sumat a la gestió diària; es diu de pressa.

Edicions locals