S'activa un episodi per alta contaminació atmosfèrica al Vallès Oriental

Granollers, Mollet, Parets, Montornès, la Llagosta, Montmeló, Sant Fost i Martorelles són alguns dels municipis afectats

Societat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’Àmbit 40, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020. Entre aquests municipis afectats hi ha Granollers, Mollet, Parets, Montornès, la Llagosta, Montmeló, Sant Fost, Martorelles.

La mesura es pren a conseqüència de la persistència de l’estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat que han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l’aire.

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l’àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin. Tanmateix, el que sí que fa la Generalitat és instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. I el Servei Català de Trànsit, per la seva banda, ha reduït la velocitat màxima en algunes vies ràpides.

Alguns consells que es recomanen a la ciutadania per reduir la contaminació i estabilitzar la situació són: realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat; si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.; utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient, amb arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, i evitar accelerades i frenades brusques; en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes; regular la climatització de les llars; assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades; i limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Dimarts es va produir l'avís preventiu

Dimarts 26 es va activar un avís preventiu per contaminació atmosfèrica, que es va mantenir fins dimecres. La mitjana diària dels nivells d’aquest contaminant durant els darrers dies ha estat superior al valor límit diari de 50 μg/m³ (micrograms per metre cúbic) en més d’una estació de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de l’Àmbit 40. Dimecres hi va haver superacions del valor límit diari a quatre estacions de la ciutat de Barcelona (Eixample, Gràcia, Poblenou i Vall d’Hebrón) i a les dues de Montcada i Reixac.

La previsió indicava que els nivells de PM10 es mantindrien elevats i es podria superar el valor límit diari durant el dia d’ahir. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment de la situació i valorarà aquest divendres si cal mantenir o no l’episodi.

Els municipis de l’’Àmbit 40’

Els municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, coneguda com a Àmbit 40, i que per tant estan afectats per aquest episodi de contaminació són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Edicions locals