Un estudi vincula l'obesitat dels infants amb l'excés de pes dels pares

La investigació també apunta que la prevalença d'obesitat entre infants i joves s'incrementa a les poblacions desafavorides socioeconòmicament

Societat

Un estudi vincula l'obesitat dels infants amb l'excés de pes dels pares
Un estudi vincula l'obesitat dels infants amb l'excés de pes dels pares

La Llagosta

Un estudi realitzat per professionals del Centre d’Atenció Primària la Llagosta i membres de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), vincula l’obesitat infantil amb l’excés de pes dels pares.

Segons les dades de l’enquesta de salut de Catalunya del 2016, en els darrers anys, la prevalença d’obesitat entre infants i joves es situa al voltant del 12,6% amb una major afectació en els nens que en les nenes. Aquestes xifres, a més, s’incrementen en poblacions desfavorides socioeconòmicament. Per a Gemma Baulies, investigadora principal del projecte i pediatra del CAP La Llagosta, “l’obesitat suposa un important problema de salut pública que cal abordar des de la infància i per aquest motiu hem volgut conèixer la relació entre l’obesitat infantil i el pes dels pares”.

L’equip investigador, format per metges de família, pediatres i infermeres, ha desenvolupat el projecte entre juliol i setembre 2017. “Es tracta d’un estudi descriptiu transversal, basat en la revisió d’històries clíniques, on s’han inclòs infants entre 6 i 14 anys amb diagnòstic d’obesitat i s’han recollit diferents variables epidemiològiques i antropomètriques tant dels infants com dels seus progenitors”.

Els resultats de l’estudi demostren que la majoria dels pares de nens obesos tenen excés de pes, i que la major part dels nens obesos, compleixen criteris d’obesitat mòrbida. Concretament, el 85,9% dels infants tenen un índex de massa corporal per sobre del percentil 97, quan a partir del percentil 90 ja es considera obesitat. Pel que fa als progenitors, es posa de manifest una relació entre l’obesitat infantil i el pes dels pares, de manera que l’excés de pes (sobrepès i obesitat) afecta al 77,8% dels pares i al 75,8% de les mares dels nens obesos.

Segons Baulies, “la influència de la família, els seus hàbits alimentaris i els estils de vida són factors importants en el desenvolupament de l’obesitat infantil. Per aquest motiu, és fonamental l’abordatge multidisciplinar en l’àmbit de l’atenció primària, destinats a prevenir l’excés de pes i afavorir canvis en l’alimentació i els estils de vida, que reverteixin en benefici de la família i dels infants”.

Edicions locals