El Pla de Millora Urbana del carrer Barcelona de Martorelles continua 'completament estancat' 10 anys després

L'alcalde apunta a la falta d'acord entre els propietaris i a les ocupacions il·legals com a les causes principals

Societat

El Pla de Millora Urbana del carrer Barcelona de Martorelles continua 'completament estancat' 10 anys després
El Pla de Millora Urbana del carrer Barcelona de Martorelles continua 'completament estancat' 10 anys després

El Pla de Millora Urbana (PMU) del carrer Barcelona –via d'accés a Martorelles des de Mollet– "està completament estancat". Així ho reconeix l'alcalde de Martorelles, Marc Candela, qui assegura que "és de les unitats d'actuació de creixement urbanístic de Martorelles que està més paralitzada". Tot plegat, quan aviat farà 10 anys de l'aprovació del projecte, amb la qual es pretén construir nous blocs de pisos.

Candela afirma que "és un problema important, perquè l'Ajuntament no pot fer gaire cosa més que tenir-ho net i assentat" i lamenta que "allà hi ha moltes cases que s'han buidat amb l'expectativa que allò creixeria, i a dia d'avui no hi ha ningú amb una capacitat econòmica per tirar-ho endavant".

Per tal que el pla es pugui executar, hi ha d'haver un acord entre almenys el 50% dels propietaris. "Estem parlant d'una vintena, per tant, és difícil que es posin d'acord", diu Candela. Es tracta d'una immobiliària, petits propietaris –alguns dels quals viuen a dia d'avui allà– i Divarian –una immobiliària que recentment ha adquirit els immobles del BBVA, antic propietari de diversos habitatges del carrer.

Entre totes les cases, les que "generen més problemes són les finques ocupades" –il·legalment–, segons l'alcalde. Candela apunta que a Martorelles hi ha hagut "un gran problema" amb el BBVA, "tot el que tenim ocupat era seu i no han fet res, per començar, perquè no els hi ocupin". Tres de les cases de Divarian estan en perill d'esfondrament.

Contra l'actitud de l'entitat financera, Candela també critica que "el BBVA fa molta pressió als propietaris dels pisos quan tenen deutes per desallotjar-los, però un cop l'habitacle està buit, no pren cap mesura perquè no els hi ocupin". Per tant, "l'Ajuntament acaba tenint un problema major, perquè quan hi ha una família que no pot pagar, l'Ajuntament els ajuda a pagar els rebuts. Però la gent que s'hi fica ens acaba portant encara més problemes", assenyala.

Sobre la nova propietària, Divarian, l'alcalde celebra que "han reaccionat bastant ràpidament" concertant una reunió per parlar de la situació. Tanmateix, assegura que "no partirem de zero amb aquesta empresa", a qui exigirà el mateix que al BBVA: enderrocar les cases. I si res avança, l'Ajuntament es plantejarà "prendre mesures" contra la immobiliària, com ja pensava fer contra el BBVA.

Tot i que la nova propietària no especifica quin és el pla d'actuació previst per a aquestes cases, des de Divarian asseguren que "si hi ha una ocupació il·legal, ja haurem obert una ordre judicial per desallotjar-los".

Un projecte que es remunta al 2006

L’alcalde recorda que el PMU del carrer Barcelona es treballa des del 2006 i “que es va acabar de lligar el 2009”. I diu que “des del dia que els propietaris es posin d'acord i presentin un llicència d'obres, ja es podrà començar a construir”, perquè “la reparcel·lació de la zona ja està gairebé feta”.

L’àrea d’actuació serà “l'illa entre els carrers Barcelona, Sant Martí i Verge dels Dolors i una part per sota del carrer Sant Martí fins al carrer Tarragona”, explica Candela. La línia de façana del carrer Barcelona retrocedirà uns 5 metres i les línies de blocs de pisos donaran als carrers Barcelona, Verge dels Dolors i Sant Martí, fent una forma d’U amb un passatge enmig. Els edificis seran de planta baixa més 2 i més 3, i està previst que alguns siguin de protecció oficial.

Per altra banda, el batlle martorellenc també menciona que “tenim un problema greu a la vorera, i no és culpa d'aquestes cases, sinó de la gent que hi aparca per anar als comerços que hi ha a Sant Fost”. Això fa que s’enfonsi la vorera “cada dos per tres”, que és per on passa el col·lector d’aigües residuals de Martorelles, “i val molts diners arreglar-la”. “Així que ens hem posat durs des de fa mig any, i si algú hi aparca a sobre, és multat. I si la cosa persisteix, haurem d'acabar posant pilones”, conclou Candela.

Es demana ajuda als veïns per evitar noves ocupacions

L’Ajuntament de Martorelles està treballant per prevenir possibles ocupacions d’habitatges. Per fer-ho, demana als presidents de les comunitats de veïns que es posin en contacte amb la Policia Local o amb alcaldia de l’Ajuntament en cas de detectar un habitatge buit al seu bloc.

Edicions locals