Els Castellers de Mollet i Manyacs de Parets obriran la festa major de Sant Fost

En acabar, i després del pregó, Drac i Diables de Montornès protagonitzaran un any més el correfoc

Cultura

Els Castellers de Mollet i Manyacs de Parets obriran la festa major de Sant Fost
Els Castellers de Mollet i Manyacs de Parets obriran la festa major de Sant Fost

La cultura popular catalana es va fent gran a poc a poc a la festa major de Sant Fost, i aquest any s'hi incorporaran els Castellers de Mollet i els Manyacs de Parets per engegar les celebracions. Serà divendres 27 (20.30 h) a la plaça de la Vila.

L'alcaldessa, Montserrat Sanmartí, assegura que "feia dos anys que els anàvem al darrere" per tenir una actuació castellera a Sant Fost, però "com coincideix amb la festa de Parets, mai podíem portar-los". Els molletans segurament faran castells de 6 i Manyacs faran com a mínim els castells de 6 que estan consolidant aquesta primera temporada com a colla de ple dret de 6: 3d6, 4d6 i 3d6a.

En acabar, arribarà el pregó i tot seguit Drac i Diables de Montornès (21.40 h) seran un any més els protagonistes del correfoc, que enguany sortirà de la plaça de la Vila, passarà per l'avinguda Prat de la Riba i arribarà al parc de la Pau. Allà es farà el castell de focs artificials (22.30 h), a càrrec de Pirotècnia Igual. Sanmartí explica que, com que bona part de la festa té lloc a Can Corominas, han decidit fer els focs al parc de la Pau "per fer una activitat important al centre i també perquè és un lloc idoni".

En aquesta edició de la festa, els concerts i les orquestres començaran una mica més tard, "perquè la gent tingui temps de sopar i baixar cap a Can Corominas després dels focs". Can Corominas s'ha establert els últims anys com el centre de la festa. L'alcaldessa diu que "es valora molt bé el lloc" per diversos motius: "hi ha molt aparcament –Mercadona cedeix el seu pàrquing i també hi ha el polígon per deixar els cotxes–, hi ha poca distància d'una punta a l'altra de la festa i, sobretot, és un lloc pla".

Més tradició popular

La cantada d'havaneres tampoc no pot faltar a la festa major, i la plaça Esbert serà el lloc que l'acollirà divendres 27 (18.30 h), que anirà a càrrec dels Pescadors de l’Escala. En acabar hi haurà rom cremat i carquinyolis per al públic i tot seguit es posarà a disposició dels assistents un servei d’autobús gratuït en direcció cap a la plaça de la Vila per veure l'actuació castellera. I diumenge (20.15 h) hi haurà la ballada de sardanes a la zona de ball amb la Cobla Mediterrània.

El que ja fa anys que és una tradició imprescindible a la festa santfostenca és el concurs de paelles, que serà dissabte 28. El jurat, integrat per representants del grup de treball de festa major i de l’equip de govern, visitarà les paelles a les 14 h i les tastarà a les 14.30 h. En acabar de dinar es lliuraran els premis a les categories de millor gust, millor presentació, millor paella petita –fins a 15 comensals–, millor paella gran –a partir de 16 comensals–, i millor paella de totes, en què es valorarà la presentació i el gust.

Un transformista per berenar

La festa té activitats per a totes les edats. I entre les activitats pensades especialment per als més grans destaca el berenar per a la gent gran de dijous 26 (18 h) que amenitzarà la transformista Brigitta Lamoure al parc Teresa Anglès –davant de la Casa Bastinos–.

Dilluns 30 (18.30 h) hi haurà un altre berenar per a la gent gran. En aquest cas serà a la plaça de la Vila amb un concurs de pastissos i música per ballar a càrrec del grup Boogie Woogie –el seu repertori inclou des dels balls de saló més clàssics fins als ritmes més actuals, a més de jazz i temes clàssics–.

Més inversió que el 2017

El pressupost de la Festa Major de Sant Fost d'enguany ha estat de 100.000 €, un 33,3% més que el 2017, quan l'Ajuntament va destinar 75.000 € per a la festa santfostenca.

Edicions locals