Joan Armengol i Jaume Rifà passen el relleu a la junta del Pessebre de Sant Fost

Amadeu Gelada i Albert Puig són escollits com a nou president i secretari de l'entitat

Cultura

Jaume Rifà i Joan Armengol
Jaume Rifà i Joan Armengol

El Pessebre Vivent de Sant Fost ha renovat la junta de l’entitat organitzadora. Amadeu Gelada és de dijous passat el nou president de l’entitat, un col·lectiu que ha decidit rejovenir-se amb la incorporació de quatre persones noves i amb el relleu de dos veterans del grup, l’expresident Joan Armengol i l’exsecretari Jaume Rifà, els dos únics membres que quedaven de la primera junta i que pleguen de les seves responsabilitats després de 30 anys per motius d’edat i de salut.

“Fa un parell d’anys vam començar a preparar el relleu, perquè nosaltres hi érem des del 1988 i l’edat i la salut no perdonen”, diu Rifà, qui es mostra satisfet del relleu, una barreja de veterania i joventut amb la incorporació de persones més joves. “Ara el pessebre està en un bon moment, hi participa molta gent i ha rebut molts reconeixements, s’ha de fer el possible per mantenir-lo”, assegura.

El nou president, Amadeu Gelada, explica que assumeix el càrrec “amb la idea de ser un president de transició”, de manera que “el canvi d’etapa es produirà d’aquí un temps, quan jo plegui”. Gelada, que fa més de 20 anys que col·labora amb el pessebre, comptarà amb Albert Puig com a secretari.

El nou president explica que a partir d’ara es començaran a concretar les responsabilitats i que serà a partir del novembre quan començaran els assajos i la preparació de la representació.

Mantenir la tradició

L’any passat el pessebre va celebrar les noces d’or. Cinquanta anys des que mossèn Daniel Monserdà va impulsar la representació d’escenes del naixement de Jesús en una cova de canyes situada al costat de la plaça de l’Església.

Vint anys després, el 1988, Monserdà va encoratjar diverses persones del poble a agafar el relleu i a fer-se càrrec de l’organització. “Aquest va ser el moment clau, un moment en què, si ningú no s’hi implicava, el pessebre desapareixia”, diu Rifà. “Vam començar pràcticament de zero, sense ni cinc a la caixa i amb gairebé tot per fer”.

Tres dècades després, Rifà en fa una valoració positiva. “Entre d’altres, Sant Fost és conegut pel seu pessebre, un muntatge dinàmic que fa uns anys va ser reconegut pels seus efectes especials”, recorda.

“A més, hi ha un guió que es va millorant cada any, amb la representació fidel d’oficis antics que ja s’han perdut i amb la presència d’animals, com bous, xais o cavalls”. “També vam posar el primer caganer en escena i el recorregut està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda”, destaca Rifà.

L’exsecretari de la junta assegura que els moments viscuts són molts i que continuarà col·laborant en tot allò que sigui necessari, perquè “som tots amics i entre tots farem el possible perquè continuï tirant endavant”.

Actualment el pessebre compta amb la participació d’uns 200 veïns de diverses generacions que representen 28 escenes de l’adveniment del Messies repartides pel Turó de Can Teyà.

 

Edicions locals