Sant Fost controlarà els vehicles que entrin a les urbanitzacions

Un sistema de lectura de matrícules registrarà els vehicles que accedeixin als barris

Societat

Les urbanitzacions de la Selva del Vallès –Mas Corts i Mas Llombart–, a Sant Fost, tindran a la primavera un sistema de control d’accés a aquests nuclis per mitjà de barreres i un conjunt de càmeres que registraran les matrícules de tots els vehicles que entrin i surtin del barri.

Es tracta d’un sistema acordat entre els veïns, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra i pensat per augmentar la seguretat a les urbanitzacions i dissuadir les persones alienes al veïnat. “Després d’analitzar la problemàtica de la seguretat amb els tècnics i la policia, hem optat per un sistema senzill que alhora dóna més seguretat als veïns”, explica l’alcaldessa, Montserrat Sanmartí.

Concretament, les barreres es posaran a l’accés principal de Mas Corts i als accessos nord i sud de Mas Llombart, mentre que en tres accessos més, allà on no caben barreres –passatge Corredor i carrer Matances–, hi haurà un sistema de lectura de matrícules semblant al que hi ha per accedir a molts aparcaments, on hi ha una càmera que llegeix la matrícula i una altra que enregistra els accessos.

Si el lector identifica el vehicle perquè ja el té a la base de dades, la barrera s’obrirà automàticament. Si és d’algú que no té el vehicle registrat, la càmera el gravarà, el registrarà i el deixarà passar. “El sistema informarà la Policia si el vehicle que accedeix a la urbanització és robat, i si hi ha cap incidència al barri serà molt més fàcil determinar quins vehicles poden estar-hi implicats”, diu Sanmartí.

La seguretat a les urbanitzacions de Sant Fost és una preocupació dels veïns donada la situació d’aïllament de moltes cases i carrers, cosa que la converteix en una zona de difícil protecció.   

Pel que fa al sistema de control d’accessos, la junta de govern local ja ha aprovat el plec de clàusules per a l’adjudicació del projecte, que té un cost estimat de 50.000 euros més IVA i que es preveu que pugui instal·lar-se durant els mesos de març o abril.

Cases d'ús turístic
“Ens consta que algunes torres es lloguen com a habitatges turístics, especialment a l’estiu, però no que cap d’aquests lloguers es faci de forma il·legal”, diu l’alcaldessa, Montserrat Sanmartí.

Aquesta és una de les preocupacions dels veïns de Mas Corts i Mas Llombart, que l’estiu passat van detectar diversos lloguers turístics on se celebraven festes amb excés d’afluència de persones i soroll. “A l’estiu es van produir tres queixes, però en cap no ens consta cap denúncia”, expliquen fonts de la Policia Local. “Són casos puntuals en què s’ha registrat un excés de soroll i que s’han acabat resolent després de parlar amb qui originava les molèsties”.  

L’alcaldessa assegura que els habitatges d'ús turístic a les urbanitzacions són “molt pocs”, i que el control amb barreres “donarà més informació per veure si hi ha il·legalitats en el lloguer d’habitatges”.

Per tot plegat, més enllà de la instal·lació de càmeres, els veïns també demanen mesures addicionals per reforçar encara més la seguretat, com incrementar els patrullatges de la policia pels barris i la creació d’una mesa de seguretat i civisme a l’Ajuntament. “Volem posar fil a l’agulla perquè l’Ajuntament ens doni suport si mai ens trobem casos d’aquests”, diu Jaume Borràs, de l’AV de la Selva del Vallès.

Millora de serveis
Les millores en matèria de seguretat i el sistema de control d’accés a les urbanitzacions van explicar-se la setmana passada en una reunió informativa als veïns en què també es van donar a conèixer altres intervencions de l’Ajuntament als barris. Entre d’altres, estan previstes actuacions en la vialitat i la senyalització –rètols, panells informatius, plànols de situació–, el manteniment de voreres i carrers, millores a la zona d’entrada de les urbanitzacions –enllumenat de la carretera, parades d’autobús, zones verdes– i a les zones de contenidors.

Per la seva banda, els veïns també han expressat el seu malestar per les fallades contínues en la recepció del senyal de TDT, que sovint té interferències i no arriba correctament a les cases per les zones d’ombra que hi ha. Igualment, apunten els veïns, també és habitual que hi hagi oscil·lacions en el subministrament elèctric, ja que les instal·lacions són velles i no tenen la potència adequada. “A l’estiu vam estar 30 hores sense llum; hi ha línies amb transformadors antics que fan pujar i baixar la tensió”, asseguren.

Davant d’això, la reactivada Associació de Veïns de la Selva del Vallès ha creat diverses comissions de treball per fer un mapa de les zones afectades i demanar el suport de l’Ajuntament per requerir a les companyies subministradores un manteniment adequat dels serveis.
 

Edicions locals