Sant Fost aprova un pressupost "com els d'abans de la crisi"

L’Ajuntament de Sant Fost preveu 11.450.310 euros d’ingressos i despeses per al 2018 amb més de 3 milions en inversions

Política

El ple de Sant Fost ha aprovat –amb els vots favorables d’IUSF, Sumem i PSC, l’abstenció del PP i el vot contrari d’ERC– un pressupost per al 2018 d’11.450.310 euros, un 14,8% més que l’any anterior. Els comptes també preveuen un volum d'inversions per valor de 3,3 milions d'euros.

Es tracta d’un pressupost que, segons l’equip de govern, destaca per “l’increment de la despesa social, la contenció de la despesa en consums, la reducció de despeses en interessos bancaris i l’amortització de capital, l’increment en jardineria i infraestructures bàsiques, més dotació per a la festa major i un gran esforç inversor”, que en aquesta ocasió arriba a 3.329.000 euros.

“Per fi el pressupost s’assembla als que teníem abans de la crisi, cosa que ha estat possible a una política efectiva de reducció del deute i tot sense suprimir cap servei”, deia l’alcaldessa, Montserrat Sanmartí. De fet, segons va explicar el regidor d’Hisenda, Juan Fernández, “el 2013 el deute era de 9,8 milions, i ara és de 4,75, just la meitat”, apuntava.   

Pel que fa als ingressos, 4,6 milions (40,7%) provenen dels impostos directes (IBI, IAE, vehicles...); 2,2 de taxes i sancions (19,4%) –es preveu un ingrés per multes als semàfors d’1,2 milions–; 2,1 de les aportacions d’altres administracions (18,9%); 0,5 d’impostos indirectes (4,3%) i 1,8 de l’alienació d’inversions reals (15,7%).  

En despeses, el personal municipal suposa el 24,3% (2,78 milions); les despeses corrents el 33,4% (3,8 milions); les transferències corrents el 6,1% (696.210 euros); els passius financers el 5,3% (611.000 euros) i les inversions el 29,5% (3,3 milions). 

3,3 milions en inversions
Al capítol d’inversions per al 2018 destaquen especialment les partides per a via pública i barris (1.324.995 euros) –parcs i jardins, clavegueram, asfaltat de carrers, arranjament de camins, seguretat a la B-500 i als accessos a Mas Llombart i Mas Corts, camí del Cementiri i aparcament– i la millora de les instal·lacions esportives (975.000) –vestidors del pavelló I, intervenció general al pavelló II, urbanització entrada CEM Can Lladó, finalització zona Complex Esportiu–. 

També hi ha partides per a l'adequació dels edificis culturals, escoles, ajuntament i cementiri (653.005) –Escola Bressol Municipal El Petit Roure, escola Joaquim Abril, skate, Espai Jove La Llera, edifici de l’Ateneu, ajuntament i cementiri–; medi ambient i millora de l’eficiència energètica (71.000) –vehicle elèctric i punt de recàrrega, camió de brigada, canvi a leds a l’edifici de l’Ajuntament, la Biblioteca i l’escola Joaquim Abril–; i inversions per a la millora de serveis (355.000 euros) –administració electrònica, actualització d’equips informàtics, comunicació, nova escombradora per a la neteja viària, renovació i millora d’àrees de recollida selectiva de residus–. 

També es preveu una partida de 100.000 euros per millorar l’avinguda Aragó –millora general de l’entorn i carrers adjacents, adequació de voreres i enjardinament–, 50.000 dels quals es decidiran en un procés participatiu obert als veïns. 

La posició dels grups municipals 
Per al regidor d’ERC Carles Miquel, “després de passar-nos una legislatura tapant forats ara ens trobem que tenim tres milions per invertir”, deia. “Hi hauria d’haver un pla inversor per a tot el mandat que preveiés inversions cada any en comptes de concentrar-ho tot a l’any anterior a les eleccions”. Miquel també criticava que el govern municipal prevegi als pressupostos ingressos per la venda de parcel·les que després no s’acaben venent. “Cal aclarir que les inversions es faran sempre que s’aconsegueixin vendre les parcel·les”, apuntava.
 
Per la seva banda, Núria Fresquet, de Sumem per Sant Fost, demanava que “les inversions previstes es facin amb el màxim consens amb els veïns”, mentre que Juan Álvarez, del PSC, es mostrava satisfet perquè el govern municipal “ha incorporat bona part de les nostres propostes”, entre les quals llistava l’adquisició de vehicles elèctrics, l’adequació d’una sala polivalent per a les entitats esportives, espais comunitaris a la Conreria, un fons de contingència per a serveis socials o l’increment de la partida d’atenció a la dependència.

La regidora del PP, Susana Ferrer, va justificar la seva abstenció per “l’actitud de l’alcaldessa durant la visita d’Andrea Levy (PP) al Pessebre Vivent”, mentre que el regidor del PDeCAT Quim Pérez no va assistir a la sessió.
 

Edicions locals