El ple de Sant Fost rebutja la violència policial de l’1-O i reclama l’alliberament dels presos polítics

La sessió plenària va debatre fins a nou mocions relacionades amb el procés sobiranista

Política

Fins a nou mocions relacionades amb el procés sobiranista van debatre’s dimarts en el ple de Sant Fost. Es tractava de la primera sessió ordinària en quatre mesos, de manera que moltes de les mocions s’havien anat presentant les darreres setmanes i, especialment, durant el mes d’octubre coincidint o amb antelació a molts dels esdeveniments polítics que després s’han acabat produint. 

Entre les mocions que es van aprovar n’hi havia una d’IUSF, Sumem i PSC que condemnava la repressió policial de l’1 d’octubre, instava a desmantellar el dispositiu policial de l’Estat a Catalunya i s’adheria al manifest de la Taula per la Democràcia en què es feia una crida al diàleg, la negociació i el vot per solucionar els conflictes polítics.

També una altra d’ERC i el PDeCAT en el mateix sentit que instava la policia espanyola a pagar els desperfectes ocasionats durant les càrregues de l’1-O i en què es demanava la dimissió dels polítics implicats en la violència d’Estat. Aquesta mateixa moció també incloïa un punt en què es demanava la retirada de les banderes espanyola i europea de la façana de l’Ajuntament, un punt finalment retirat per ampliar el consens del màxim de regidors.

També ERC i el PDeCAT van demanar l’alliberament dels presos polítics en una moció que alhora denunciava la falta de separació de poders a l’Estat, un posicionament rebatut per la regidora popular Susana Ferrer: “A Espanya no hi ha presos polítics, els Jordis i els consellers estan presos pels seus propis errors”, deia. També es va aprovar una moció d’ERC contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució “que suposa, de facto, la suspensió de l’autonomia de Catalunya” i una altra del PSC “per la convivència i de suport al model d’escola catalana”.

Rebuig a tributar a l’ATC
Entre les mocions rebutjades n’hi havia una d’ERC que demanava a l’Ajuntament que utilitzés l’Agència Tributària Catalana (ATC) com a intermediària a l’hora de liquidar els impostos i per satisfer les contribucions dels treballadors públics –el secretari i la interventora van alertar que la llei i el codi tributari de l’ATC estan suspesos pel TC–; una altra d’ERC –a petició d’Òmnium i l’ANC– que demanava col·locar una pancarta al balcó de l’Ajuntament de suport als presos polítics; i dues del PP de suport als agents de la Policia i la Guàrdia Civil destinats darrerament a Catalunya i per la integritat d’Espanya.

L'abstenció de l'alcaldessa
Abans d’iniciar el debat de les mocions relacionades amb el procés sobiranista, l’alcaldessa Montserrat Sanmartí va explicar que s’abstindria en totes les votacions que no tinguessin a veure directament amb el poble de Sant Fost, incloses les proposades pel seu mateix grup. “L’alcaldia com a institució, per respecte a tots els veïns, ha de situar-se per sobre de les opinions personals de qui ocupa el càrrec, ja que tots els santfostencs han de sentir-se representats”. “Demano respecte per als qui pensem que l’alcaldia no ha d’involucrar-se en debats no locals que generen divisió”, explicava Sanmartí.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Xavier Conesa, apuntava que “l’alcaldessa no s’hauria d’abstenir en la condemna de la violència de l’Estat, hauria de tenir la valentia de condemnar-la i demostrar que Sant Fost no vol estar en un Estat opressor com l’espanyol”, deia. Al seu torn, IUSF va donar llibertat de vot als seus regidors: “al grup hi ha diversitat d’opinions i, per tant, cadascú vota d’acord amb els seus plantejaments”, exposava el portaveu Juan Francisco Fernández.
 

Edicions locals