El forn Corbalan, de Sant Fost, reconegut per 100 anys de pa

Francesc Corbalan, mestre artesà, rebrà un homenatge a final d'any

Economia

El Forn Pastisseria Corbalan de Sant Fost va rebre dilluns, de la mà del president de la Generalitat, una distinció per la seva trajectòria com a comerç centenari. El forn santfostenc va rebre el guardó juntament amb 17 establiments centenaris més de Catalunya en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial.

“No sabem quina és exactament la data d’obertura del primer forn, però ens consta que l’avi de Pere Torrents, que és qui ens va vendre el forn a nosaltres el 1972, ja s’hi dedicava”, explica Francesc Corbalan, propietari de l’establiment des de fa 45 anys.

 

Els primers anys, doncs, el forn estava en mans de la família Torrents –que també regentaven l’estanc i una carnisseria–, que posteriorment van traspassar el negoci a Joan Mollor, qui va regentar-lo durant una vintena d’anys, fins que va jubilar-se. “Nosaltres vam accedir-hi el 1972 de lloguer, i quatre anys més tard vam comprar la finca”, recorda Corbalan, qui ara, a l’entorn dels 70 anys, ha passat el testimoni al seu fill Marc, a qui “li agrada fer pans de tot tipus: d’espelta, d’olives negres i sobrassada, de sègol, de blat de moro...”.

 

També la seva filla Susanna treballa al forn, juntament amb el pastisser Miquel Giralt, procedent de l’històric forn Giralt de Mollet, i tres dependentes. “Podríem dir que la coca de crusant és l’especialitat de la casa”, diu Corbalan, qui admet que sempre li ha agradat més la part creativa de la pastisseria. 

 

Després d’uns anys de crisi en què “hem hagut de treballar el triple”, el forn obre els set dies de la setmana del matí al vespre, i “especialment els caps de setmana, quan ve molta gent de fora”, indica Corbalan.

 

Mestre artesà

“Ens agrada fer productes naturals, tradicionals; que la gent no sigui enganyada i que el producte sigui bo”, explica Corbalan, qui, a més de la distinció de l’establiment pels més de 100 anys al servei del comerç, rebrà a finals d’any també de mans de la Generalitat un homenatge com a mestre artesà del pa. 

 

Edicions locals