Crit unànim al Baix Vallès contra la reforma de la llei d’administració local

Ajuntaments i sindicats alerten que la proposta del PP augmentarà les desigualtats socials

Política

Tots els ajuntaments del Baix Vallès, així com el Consell Comarcal, convocaven dijous al migdia una concentració de protesta contra la proposta de reforma de la llei de bases locals, que consideren que atempta contra les competències pròpies de les administracions locals i de la Generalitat.

A Mollet, la protesta ha comptat amb el suport de tots els sindicats amb representació municipal (UGT, CCOO i PLUS), que fins i tot es plantegen accions legals contra la futura Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que el govern de l’Estat vol aprovar la setmana vinent.

En el marc de la concentració a Mollet, en què han participat més d’un centenar de persones, la regidora de Serveis Socials, Ana M. Diaz, ha llegit el manifest que ha estat consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i els sindicats. El text recorda que el 53% del conjunt de la despesa pública prové de l’Estat, l’administració també més endeutada, i exigeix respecte institucional i a les competències de la Generalitat. “La proposta representa una involució que tindrà conseqüències en forma de majors desigualtats i perjudicarà la ciutadania”, explica Díaz, que recorda que la reforma de la llei impediria als ajuntaments prestar serveis que actualment gestiona.

Amb tot, el regidor d’Economia de l’Ajuntament i primer tinent d’alcalde, Josep Garzón, explicava que encara es desconeix la versió definitiva de la llei, ja que els mateixos alcaldes del PP hi han presentat desenes d’esmenes. Sí que assegura que “redueix competències i atempta contra l’autonomia dels ajuntaments, i pretén eliminar serveis municipals”. Amb tot, Garzón alerta que és un document “poc concret” i “es fa difícil saber quina serà l’afectació concreta a la ciutat”. Com a exemple, la proposta de llei elimina les competències en polítiques d’ocupació, “però és impossible que EMFO desaparegui”, exclama el regidor.

De fet, la llei afectarà especialment els municipis més petits, que no podran oferir serveis socials, derivats a les Diputacions. 

Edicions locals