Sant Fost s'acull al nou crèdit de l'Estat per pagar l'expropiació del polígon

L'alcaldessa assegura que, amb la mesura, l'Ajuntament s'estalviarà 971.000 euros en interessos de demora

Política

L'Ajuntament de Sant Fost s'acollirà al tercer mecanisme que l'Estat ha aprovat pel pagament a proveïdors. Malgrat el regidor d'Hisenda, Joaquim Pérez, indicava que no hi ha factures pendents de pagament per incloure (s'hi poden acollir les vencibles abans del 31 de maig de 2013), en aquesta ocasió, l'Estat permet utilitzar el crèdit per pagar expropiacions i serà en aquest àmbit que Sant Fost s'hi acollirà.

Pérez recordava "el mandat judicial que obliga a expropiar uns terrenys del polígon a un preu desmesurat", tot referint-se a la sentència favorable al recurs que va presentar el propietari de la zona verda del polígon industrial contra l'expropiació i que obligava als empresaris de la zona i a l'Ajuntament a pagar més de 3,5 milions d'euros en aquest concepte. "Per evitar una càrrega injusta als industrials", que segons el Pla General havien d'assumir el cost gairebé total de l'expropiació, el consistori requalificava el 2012 la zona verda a zona d'usos de serveis privats "per tal que recuperessin una part dels diners".

Ara, l'empresa expropiada ha demanat a l'Ajuntament que s'aculli al crèdit estatal a canvi de renunciar als interessos de demora de 2013 a 2011, de manera que les arques municipals s'estalviaran 971.000 euros (de manera que el cost de l'expropiació quedaria en 2.603.117 euros). A més, Pérez considera que "en no estar pressionats per vendre, es pot esperar una situació econòmica global millor".

Revisió del pla d'ajust
Per poder optar al crèdit de l'Estat, el consistori santfostenc ha hagut de presentar una revisió del pla d'ajust que ja va aprovar el 28 de maig de 2012 per acollir-se al primer pla estatal. Segons Pérez, la revisió consisteix en incloure com a ingresos el cobrament de contribucions especials (2.273.039 euros), uns 198.000 euros fruit de l'increment de l'IBI que "segurament l'Estat decretarà per a 2014 i 2015 i que afectarà el 50% de les finques santfostenques".

Deute reconegut de la Generalitat
A aquests ingressos, també s'hi sumaran el deute reconegut de la Generalitat, que també s'acollirà al pla estatal, i que és de 96.148,61 euros.

Abstencions de GSF i ERC
La revisió del pla d'ajuts va ser aprovada dimarts en un ple extraordinari amb els vots a favor de IUSF, CiU i el regidor no adscrit, Pere Raspall. GSF i ERC es van abstenir. La portaveu de GSF, Montserrat Armengol, recordava que el pressupost de 2012 contemplava 3.582.000 euros per a l'expropiació del polígon. "Pensàvem que aquest tema estava tancat".

L'alcaldessa recordava que la sentència obligava a incloure la quantitat al pressupost, "però mai hem dit que estigués pagat". Sanmartí concloïa que l'actual decisió suposa "un estalvi de gairebé un milió d'euros i l'amortització d'una sentència injusta pel poble i els industrials".

Edicions locals