El Govern diu que pagarà el deute als ajuntaments abans de final d’any

La Generalitat ha reconegut un deute de 2 milions d’euros amb l'Ajuntament de Mollet, que en reclama gairebé 7

Política

El govern de la Generalitat s’ha compromès a eixugar el deute que manté amb els ajuntaments catalans abans d’acabar l’any. Així ho anunciava aquest dimecres la vicepresidenta Joana Ortega durant el ple del Consell de Governs Locals, on apuntava que el pagament dels 600 milions de deute que la Generalitat té contret amb els municipis catalans és “prioritari”. La Generalitat ha reconegut un deute de 2 milions d’euros amb el Consistori molletà, que, per contra, en reclama gairebé 7 milions per serveis prestats.

En aquest sentit, Ortega assegurava que ja estan programades transferències a 619 ajuntaments de Catalunya que en els propers dies rebran pagaments de, com a mínim, un terç de tots els imports pendents de la Generalitat.
Entre aquests Ajuntaments, però, no es trobarien els del Baix Vallès, que haurien d’esperar a finals d’any per cobrar el deute. El Departament de Governació i Relacions Institucionals no ha volgut concretar quines seran les poblacions que rebran aquesta transferència d’aquí uns dies i només ha avançat que seran “les poblacions més petites amb deutes més petits”, apunten fonts de la Conselleria.

Els baixvallesans hauran d'esperar
Així doncs, poblacions com Mollet, Parets i la Llagosta seran de les que rebin els pagaments a finals d’any. El problema, però, és que els números que fan Ajuntaments i Generalitat no sempre coincideixen. En el cas de Mollet, la Generalitat reconeix un deute amb el Consistori d’uns dos milions d’euros, mentre que l’Ajuntament en reclama gairebé 7 milions, que es deuen tant a l’Ajuntament com a organismes autònoms com puguin ser l’Institut Municipal d’Educació, des d’on es gestionen les escoles bressol, i l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats. Segons fonts municipals, el deute real acumulat amb la ciutat de Mollet inclou nombrosos contractes-programa de serveis com les escoles bressol, serveis socials, serveis per a les persones amb discapacitat, molts dels quals encara no s’han renovat però ja han suposat un cost per a les arques municipals. També s’inclouen inversions, la majoria ja executades.
En aquest punt, Monràs recorda que es tracta d’un “deute amb la ciutat de Mollet, no tan sols amb el seu ajuntament, ja que es tracta de prestar serveis que són bàsics per a la ciutadania” i afegeix que el cost del retard per aquests impagaments genera un cost per a l’Ajuntament a l’entorn de 400.00 euros en concepte d’interessos.
Monràs, a més, es pren “amb moltes reserves” l’anunci que la Generalitat liquidarà la totalitat del deute que té acumulat.
De fet, l’any passat Ortega ja anunciava que al juny de 2012, el deute amb els ajuntaments quedaria saldat, una liquidació, però, que segons Monràs, no es va produir.

Deute amb el Baix Vallès
El deute que la Generalitat té contret amb els Ajuntaments del Baix Vallès supera els 10 milions d’euros. Mollet en comptabilitza gairebé 7, i és el consistori amb un deute més elevat, seguit del de Parets, amb un deute de 1.875.581 euros, i la Llagosta, a qui el govern català li deu 1.001.398 euros. Pel que fa als ajuntaments de Sant Fost i Martorelles, segons dades de març de 2012, el deute és de 700.000 i 900.000 euros, respectivament.

Edicions locals